Korčok: Slovensko vyjadruje podporu Ukrajine v súvislosti s krokmi Ruska

2
minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) Foto: TASR

Porušovanie prímeria a správy o hromadení ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach sú znepokojujúce. Slovensko naďalej pevne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a vyzýva na zdržanlivosť a deeskaláciu napätia. Na svojom twitterovom účte to v utorok uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok.

Znepokojenie v súvislosti s pohybmi ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou vyjadril vo svojom utorkovom tvíte aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý štvrtok (1. 4.) obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Solidaritu s Ukrajinou v tejto súvislosti vyjadrili aj Spojené štáty, Británia i Európska únia.

Pentagón minulý týždeň oznámil, že americké jednotky v Európe boli v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti.

Kremeľ presuny svojich jednotiek nepoprel. Uviedol však, že Moskva tým “nikoho neohrozuje” a že vojakov môže po svojom území presúvať podľa vlastného uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Pán Korčok. Pokiaľ si ktosi sústreduje armádu na svojom území, Vás je po tom hovno. Amerika tu sústreďuje svoje zbrane desaťročia vo všetkých oklitých štátoch a to je OK. Dúfam, že pôjdete do prvej línie, keď sa na to cítite.

  2. Pán Korčok sa zachoval ako POSLUŠNÝ člen režimu EU a ZLOČINECKEJ organizácie NATO !!! Ale rád by som pánovi Korčokovy pripomenul , že práve teraz sa študuje podiel FRANCÚZKA na genocíde v RWANDE , kde zahynulo 800 000 Tutsiov a Hutuov a Francúzko tejto genocíde nijako NEZABRÁNILO !!! Aby sa po rokoch neštudovala vina režimov USA a EU na vojne na Ukrajine ! Práve režimy USA a EU robia všetko pre to , aby vojna na Ukrajine sa stala REALITOU ?! Ja zaujímavé , že pár mesiacov po nástupe Bidena do úradu hrozí v EURÓPE VOJNA !?

Comments are closed.