Začneme pomaly otvárať školy a obchody? Kollár hľadá odpoveď

0
Richard Kollár, matematik (Foto: youtube)

Tak sa zdá, že Slovensko môže pomaly uvoľňovať opatrenia a postupne začať otvárať či už školy alebo kaderníctva, či obchody. Teda, ak všetko neskomplikuje uplynulá Veľká noc, čo sa môže, samozrejme, ľahko stať. Ale ak nie, vývoj pandémie vyzerá veľmi pozitívne. Na sociálnej sieti to rozoberá aj s grafom matematik Richard Kollár.

“Ak sme si to cez tieto sviatky nezhoršili, čo sa mohlo ľahko stať, tak môžeme začať opatrne otvárať. Najprv školy! A holičstvá, to je už pomaly na základnú životnú potrebu. Ale aj šport a iné aktivity v exteriéri,” prezentuje vedec.

zdroj: facebook R. Kollára

“Na zvislej osi sú 7-dňové priemery hospitalizícií (potvrdené s COVIDom), na horizontálnej je 7-dňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov (tie s koeficientom 2 vzhľadom na nižšiu senzitivitu v porovnaní s PCR) a to nielen súčasné, ale aj 3 dni dozadu (s váhou 0,5) a aj 6 dni dozadu (s váhou 0,25), aby refektovali to, že do nemocnic ľudia pribúdajú postupne. Každý deň je jeden bod, jesenné SNP II je vyznačené ako červené body. Posledných 7 dní je zelených. Vidíme nadštandardný trend v poklese hospitalizácií, čo je zrejme spôsobené mimoriadnymi prepusteniami kvôli Veľkej noci, v najbližších dňoch sa môže mierne skorigovať, nebuďme prekvapení, ak sa tak stane a do nemocníc sa vrátia niektorí prepustení pacienti,” objasňuje graf Kollár.

Vývojová krivka stavu Slovenska je teda pozitívna. “Takže naozaj už teraz len dúfajme, že sme to počas týchto sviatkov nezbabrali, mohlo sa to ľahko stať. Našťastie ďalšie takéto sviatky sú až na dušičky, dovtedy to snáď zvládneme… záleží na tom, koľko vírusu sme si vypolievali a vyšibali,” konštatuje Kollár.

- Reklama -