Vedenie trnavskej automobilky Stellantis sa dohodlo s odborármi

0
logo automobilového koncernu Stellantis (Foto: TASR/AP)

Vedenie trnavskej automobilky Stellantis Slovakia dospelo v posledný marcový deň k dohode s odborovou organizáciou OZ KOVO na znení kolektívnej dohody s platnosťou na štyri roky. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec.

“Ide o dôležitý krok k zvyšovaniu konkurencieschopnosti a vyššej šanci získavania budúcich nových investícií, ktoré sú podmienkou pre posilňovanie budúcnosti automobilky,” komentoval dohodu generálny riaditeľ Martin Dzama.

Ako doplnil, v prvých dvoch krízových rokoch bude dôraz na zvýšení individuálnej výkonnostnej prémie a garancií pre zamestnancov. “V roku 2021 stúpne individuálna prémia o desať eur a v roku 2022 o 30 eur mesačne,” uviedol Švec.

Automobilka v rovnakom období zároveň garantuje výšku podielu na zisku a novozavedenej odmeny za kvalitu. Koncernový bonus za rok 2020 bude vyplatený v roku 2021 napriek kríze v celkovej výške 861 eur. V roku 2022 vyplatí firma každému zamestnancovi minimálne 950 eur.

V ďalších dvoch rokoch bude nasledovať aj zvýšenie základných miezd zamestnancov automobilky. “V roku 2023 to bude o 50 eur a v roku 2024 sa základ mesačnej mzdy zvýši o 40 eur. Takisto príde v roku 2024 k zvýšeniu individuálnej výkonnostnej prémie o desať eur mesačne,” doplnil hovorca. V posledných dvoch rokoch platnosti kolektívnej dohody bude výška vyplateného podielu závislá od výsledkov skupiny a trnavského výrobného centra.

Nové pravidlá budú platiť aj pre 13. plat. Vyplácať sa začne po skúšobnej dobe a jeho výška bude závisieť od počtu odpracovaných rokov. “Dohoda prinesie dlhodobú sociálnu aj ekonomickú stabilitu a je výrazom spoločnej zodpovednosti. Pre zamestnancov v tom, že mzdový nárast je rovnováhou kolektívneho a individuálneho odmeňovania za výkon. Pre zamestnávateľa zvyšuje priestor pre plánovanie,” informoval Dzama.

- Reklama -