Bidenova vláda sa prvýkrát stretla v plnej zostave

0
Vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena sa vo štvrtok 1. apríla 2021 po prvý raz stretla v kompletnej zostave. Šéf Bieleho domu pri tejto príležitosti vyzdvihol zloženie svojho kabinetu, ktorý podľa neho odráža rozmanitosť obyvateľstva Spojených štátov. Na snímke uprostred americký prezident Joe Biden reční počas schôdze vlády vo Washingtone, zľava minister zdravotníctva a sociálnych služieb Xavier Becerra, minister vnútra Deb Haaland, minister zahraničných vecí Antony Blinken, Joe Biden, minister obrany Lloyd Austin, minister obchodu Gina Raimondo a minister dopravy Pete Buttigieg. (Foto: TASR/AP)

Vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena sa vo štvrtok po prvý raz stretla v kompletnej zostave. Šéf Bieleho domu pri tejto príležitosti vyzdvihol zloženie svojho kabinetu, ktorý podľa neho odráža rozmanitosť obyvateľstva Spojených štátov.

Nová vláda rokovala prvýkrát v plnom zložení až približne dva mesiace a dva týždne po Bidenovej inaugurácií. Americký Senát totiž len minulý týždeň potvrdil vo funkcii posledného z členov kabinetu, informovala agentúra AP.

Štvrtkové zasadnutie vlády poznačili opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Prezidentovo stretnutie s ministrami sa netradične konalo v priestrannejšej Východnej sále Bieleho domu, a nie ako zvyčajne v jeho západnom krídle, aby bolo možné dodržať sociálny odstup.

Všetci účastníci vrátane Bidena mali na tvári ochranné rúška a novinári dostali možnosť sledovať len prvé tri minúty schôdze. Na zasadnutí sa osobne zúčastnilo všetkých 16 stálych členov kabinetu, a tiež viacerí vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu; celkovo bolo v sále 25 ľudí.

Hlavným bodom programu bol Bidenov ambiciózny plán na obnovu a modernizáciu dopravnej infraštruktúry USA, ktorý prezident predstavil verejnosti v stredu.

Joe Biden vo svojom úvodnom vystúpení zdôraznil, že jeho kabinet je veľmi rôznorodý a že skutočne “vyzerá ako Amerika”. V novej vláde je napríklad Lloyd Austin ako prvý Afroameričan na čele Pentagónu, Pete Buttigieg ako prvý minister otvorene sa hlásiaci k homosexualite, Deb Halaandová ako prvá členka vlády z radov pôvodného indiánskeho obyvateľstva či Janet Yellenová ako prvá žena na čele amerického ministerstva financií.

Medzi stálych členov kabinetu patrí aj viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá je prvou ženou, a zároveň aj prvou Američankou černošského a ázijského pôvodu na tomto poste.

Vládu predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa naproti tomu tvorili prevažne bieli muži, pripomína agentúra AP.

- Reklama -