Skupina OPEC+ začne v máji uvoľňovať reštrikcie týkajúce sa ťažby ropy

0
Na archívnej snímke zo 6. februára 2021 ropné plošiny počas východu slnka v americkom meste Odessa. Ropná aliancia OPEC+ sa dohodla, že v lete uvoľní obmedzenia týkajúce sa ťažby. OPEC+ po mesiacoch striktného dodržovania reštrikcií opatrne mení kurz. Ministri skupiny sa na online zasadnutí aj napriek nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja koronakrízy dohodli, že v máji, júni a júli zvýši produkciu. (Foto: TASR/AP)

Ropná aliancia OPEC+ sa dohodla, že v lete uvoľní obmedzenia týkajúce sa ťažby. OPEC+ po mesiacoch striktného dodržovania reštrikcií opatrne mení kurz. Ministri skupiny sa na online zasadnutí aj napriek nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja koronakrízy dohodli, že v máji, júni a júli zvýši produkciu. V máji a júni aliancia dodá na trh o 350.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne viac v porovnaní s aktuálnymi úrovňami. V júli potom zvýši ťažbu o 450.000 barelov denne, uviedlo kazašské ministerstvo energetiky.

Na začiatku zasadnutia Saudská Arábia požadovala opatrnosť a zachovanie reštriktívnej ťažobnej politiky z dôvodu pokračujúcej pandémie ochorenia COVID-19 a jej ťažko predpovedateľných ekonomických následkov. Rusko, ktoré je druhou ťažkou váhou skupiny, zasa poukázalo na zotavovanie globálnej ekonomiky. Jej oživenie bude znamenať tiež výrazný nárast dopytu po rope, uviedol ruský vicepremiér Alexander Novak. “Vidíme, že ekonomika pokračuje v zotavovaní.”

- Reklama -