Ústav pre kontrolu liečiv má výhrady voči Sputnik V

1
ampulka s vakcínou Sputnik (Foto: TASR/AP)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) má výhrady voči použitiu vakcíny Sputnik V na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Vo štvrtok o tom informoval denník Sme. Štátny ústav stanovisko zatiaľ nepotvrdil, informovať by o ňom mal v utorok 6. apríla.

“Aktuálne stále platí, že prebiehajú laboratórne testovania predmetnej vakcíny, v nadväznosti na ich závery budeme komplexne informovať,” povedala vo štvrtok večer hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Hoci ruskú vakcínu neschválila Európska lieková agentúra (EMA), očkovacia látka by sa na Slovensku aj napriek hodnoteniu ŠÚKL mohla podávať. Bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Osoby, ktoré sa budú chcieť dať Sputnikom V zaočkovať, by podpisovali vyhlásenie.

Vakcínu Sputnik V testovali aj v Šarišských Michaľanoch na morčatách a myšiach. Skúškou bezpečnosti, ktorá dopadla úspešne, sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

- Reklama -

1 komentár

  1. A my zase máme výhrady voči nim. Mali by sa porúčať zo svojich miest a ísť radšej niekam k lopate. Možno tam by bol s nich väčší osoh pre našu slobodnú a demokratickú spoločnosť, čo sme si tu vybudovali po novembri roku pána 1989. O Ruskej vakcíne Sputnik V sa zatiaľ nikde neobjavili žiadne články, že by niekto onemocnel a ma trvalé následky, alebo nebodaj, že by niekto po podaní vakcíny Sputnik V zomrel!!! Zato o iných vakcínach sa nám tieto informácie len tak hrnú!!! Prečo nie o Sputniku? Veď ho schválilo a používa už cca 50 krajín sveta? Že by to bolo preto lebo žiadne takéto udalosti neboli nikým a nikde zaznamenané? To dokazuje iba jedno, Ruská vakcína Sputnik V je bezpečná!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.