USA: V továrni sa znehodnotilo 15 miliónov dávok vakcíny Johnson & Johnson

0
ampulky s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (Foto: TASR/AP)

Približne 15 miliónov dávok jednodávkovej vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) bolo znehodnotených v dôsledku chyby, ku ktorej došlo v americkej továrni. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Americký farmaceutický gigant J&J pre agentúru AFP potvrdil, že šarža dávok vo fabrike spoločnosti Emergent BioSolutions v štáte Baltimore “nespĺňala kvalitatívne štandardy”. Presný počet znehodnotených dávok vakcín však nespresnil.

Spoločnosť tiež uviedla, že šarža ani “nepostúpila do plniacej a dokončovacej fázy výrobného procesu”. Podľa predstaviteľov federálnej vlády išlo o ľudskú chybu.

Reportáž denníka The New York Times však naznačila, že problémy s kontrolou kvality v tejto továrni by mohli mať vplyv aj na budúcu produkciu a očakáva sa, že situáciu prešetrí americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA). Ten zatiaľ pre AFP uviedol len, že si je “vedomý situácie”.

Spoločnosť J&J informovala, že do predmetnej továrne vysiela ďalších odborníkov, aby “dozerali na, riadili a podporovali celý proces výroby vakcín”, čo jej umožní dodať “počas apríla” ďalších 24 miliónov dávok vakcíny.

Fabrika spoločnosti Emergent BioSolutions zatiaľ podľa firmy J&J nemá od amerických regulačných úradov povolenie vyrábať jednu zo zložiek jej vakcíny. Podľa správ amerických médií sa však očakáva, že táto továreň v budúcnosti vyprodukuje desiatky miliónov dávok očkovacej látky.

- Reklama -