Vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko žiada konať, aby sa zabránilo občianskej vojne

0
Zranená etnická dedinčanka Karen z Mjanmarska. (Foto: TASR/AP)

Osobitná vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko Christine Schranerová Burgenerová v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN naliehala, aby sa začalo konať v spojitosti s eskalujúcou krízou v tomto ázijskom štáte, kde armáda tvrdo zasahuje voči prodemokratickým protestom. Zároveň varovala, že kríza môže prerásť do občianskej vojny.

“Apelujem na túto radu, aby zvážila všetky dostupné nástroje, ktoré umožňujú podniknúť kolektívne kroky a vykonať to, čo je správne, čo si obyvatelia Mjanmarska zaslúžia, a aby sa tým zabránilo viacrozmernej katastrofe,” povedala Schranerová Burgenerová na zasadnutí o kríze, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami.

Podľa agentúry AFP vyslankyňa OSN povedala, že je naďalej otvorená dialógu s mjanmarskou juntou, ale dodala: “Pokiaľ počkáme, až keď budú pripravení diskutovať, tamojšia situácia sa iba zhorší. Krvavý kúpeľ je na spadnutie.”

Od prevratu z 1. februára, pri ktorom mjanmarská armáda zosadila zvolenú vládu de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, si brutálne zásahy mjanmarskej junty proti pouličným protestom vyžiadali životy viac ako 520 ľudí, píše AFP.

“Krutosť armády je príliš veľká a mnoho (ozbrojených bojovníkov etnických skupín) zaujíma jasné postoje opozície, čo zvyšuje možnosť občianskej vojny v bezprecedentnom rozsahu,” dodala Schranerová Burgenerová.

Protivládni demonštranti stoja pri horiacich pneumatikách. (Foto: TASR/AP)

BR OSN navrhované vyhlásenie po stretnutí nevydala, pretože Čína požiadala o dodatočný čas na zváženie jeho obsahu, a to pravdepodobne do štvrtka, píše agentúra AP s odvolaním sa na viacerých diplomatov.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün na zasadnutí varoval, že “jednostranný tlak a výzva na sankcie alebo iné donucovacie opatrenia iba prehĺbia napätie a konfrontáciu a ešte viac skomplikujú situáciu, čo v žiadnom prípade nie je konštruktívne”.

Británia zvolala mimoriadne zasadnutie BR OSN o situácii v Mjanmarsku po tom, čo počas víkendových demonštrácii proti vojenskému prevratu zahynulo viac ako 100 ľudí.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová upozornila na možnosť zásahu, ak sa mjanmarská armáda nevzdá moci.

Spojené štáty v pondelok pre násilnosti voči demonštrantom pozastavili platnosť obchodnej dohody s Mjanmarskom dovtedy, kým nebude v krajine opäť nastolená demokracia.

- Reklama -