Katalánsky parlament opäť nepotvrdil Aragonesa ako šéfa regionálnej vlády

0
Kandidát na katalánskeho premiéra Pere Aragones z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) reční pred poslancami regionálneho katalánskeho parlamentu v Barcelone v utorok 30. marca 2021. Katalánsky parlament v utorkovom hlasovaní po druhý raz nepotvrdil Aragonesa vo funkcii predsedu vlády. Katalánsky parlament má teraz necelé dva mesiace na to, aby zvolil svojho predsedu. Inak budú vyhlásené nové voľby. Tie by sa v takom prípade mali uskutočniť v júli, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo. Po protiústavnom referende o nezávislosti uvalil Madrid na jeseň 2017 na Katalánsko nútenú správu. Pri moci v Madride vtedy bola konzervatívna vláda vedená premiérom Marianom Rajoyom. Bývalý regionálny prezident Puigdemont následne utiekol do Belgicka, kde žije v exile. (Foto: TASR/AP)

Katalánsky parlament v utorkovom hlasovaní opätovne nepotvrdil Pereho Aragonesa vo funkcii predsedu vlády, informovala agentúra AFP.

Aragonesa podporilo len 33 poslancov jeho strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) a deväť zákonodarcov Kandidátky ľudovej jednoty (CUP). Proti hlasovalo 61 poslancov. Na potvrdenie vo funkcii potreboval jednoduchú väčšinu hlasov v 135-člennom parlamente, pripomína AFP.

Blok Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya – JxCAT) s 32 poslancami sa zdržal hlasovania rovnako ako v prvom hlasovaní v piatok, keď Aragones na potvrdenie potreboval nadpolovičnú väčšinu – 68 hlasov.

Katalánsky parlament má teraz necelé dva mesiace na to, aby zvolil svojho predsedu. Inak budú vyhlásené nové voľby. Tie by sa v takom prípade mali uskutočniť v júli, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo.

ERC, CUP a JxCAT podporujú nezávislosť Katalánska a vo februárových parlamentných voľbách posilnili svoju väčšinu v parlamente ziskom 74 kresiel. JxCAT však nesúhlasí s postojom, ktorý ERC zastáva voči španielskej ústrednej vláde od nevydareného pokusu v vyhlásenie nezávislosti v roku 2017, píše AFP.

ERC menšinovej vláde španielskeho premiéra Petra Sáncheza poskytuje podporu potrebnú na schválenie zákonov v španielskom parlamente. JxCAT, na ktorej čele je bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, si chce voči vláde udržať viac konfrontačný postoj.

Po protiústavnom referende o nezávislosti uvalil Madrid na jeseň 2017 na Katalánsko nútenú správu. Pri moci v Madride vtedy bola konzervatívna vláda vedená premiérom Marianom Rajoyom. Bývalý regionálny prezident Puigdemont následne utiekol do Belgicka, kde žije v exile.

- Reklama -