Prezidentka prijala Matovičovu demisiu. Zostavením vlády poverila Hegera

0
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo minister financií SR Eduard Heger s poverením na zostavenie novej vlády 30. marca 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave. (Foto: TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Urobila tak po tom, ako prijala demisiu doterajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a tým aj celej vlády.

Odchádzajúci premiér Igor Matovič vyhlásil, že to bol síce len jeden rok, ale má pocit, že ich bolo desať. Poďakoval bohu, manželke a dcéram. “Edovi určite môžete veriť,” vyhlásil Matovič s tým, že bude dobre.

Heger poďakoval Matovičovi za “veľké gesto, ktoré v slovenskej politike nemá obdobu”. Neodstupuje totiž podľa neho kvôli vraždám a korupcii, ale pre to, aby do slovenskej politiky priniesol pokoj a nádej, že Slovensko sa opäť stanemiestom, kde budeme chcieť žiť. “Tak ako sme to doteraz ťahali za jeden povraz, verím, že budeme pokračovať aj naďalej pre Slovensko,” dodal Heger.

K rekonštrukcii kabinetu dochádza po vládnej kríze, ktorú vyvolal nákup vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. Strany SaS a Za ľudí vyzývali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Na demisiu ho vyzvala aj prezidentka.

Matovič v nedeľu (28. 3.) informoval, že pre vyriešenie koaličnej krízy sa na poste premiéra vymení s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Hegera ako designovaného premiéra prijali aj koaliční partneri.

- Reklama -