USA: Proces v kauze smrti Floyda pokračoval úvodnými rečami obžaloby a obhajoby

0
Advokát rodiny Georgea Floyda Ben Crump (uprostred) hovorí s novinármi spoločne s ďalšími advokátmi a rodinnými príslušníkmi Georgea Floyda pred súdom v Minneapolise 29. marca 2021. V procese s expolicajtom Derekom Chauvinom obžalovaným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda sa začnú úvodné reči obžaloby a obhajoby. (Foto: TASR/AP)

Porota v americkom meste Minneapolis si vypočula v pondelok úvodné reči obžaloby a obhajoby v procese s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, obžalovaným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda. Informovala o tom agentúra AFP.

Prokurátor Jerry Blackwell ukázal porotcom videonahrávku policajta Chauvina, ako tlačí kolenom na krk spútaného a ležiaceho Floyda. Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Na zázname je počuť, ako okoloidúci naliehajú na Chauvina, aby povolil, čo nakoniec spravil po vyše deviatich minútach.

Floyd sa postupne prestal hýbať aj rozprávať a zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Archív. Umelec maľuje portrét Georgea Floyda počas pokračujúcich protestov proti policajnému zásahu v americkom meste Minneapolis. (Autor: TASR/AP)

Chauvin podľa obžaloby nedodržal policajné postupy a bezcitne tlačil kolenom k zemi Floydovo nehybné telo, až kým ho neodniesli záchranári. “Trvalo to deväť minút a 29 sekúnd,” pripomenul Blackwell porote.

Prokurátor ďalej zdôraznil, že tento súdny proces je o činoch Dereka Chauvina, a nie o polícii ako takej. “Práca policajta je ťažká, niekedy musia za zlomok sekundy spraviť rozhodnutie o živote a smrti,” povedal Blackwell.

Demonštrant drží nápis počas tlačovej konferencie pred súdom v Minneapolise (Foto: TASR/AP)

K porote sa následne prihovoril aj Chauvinov obhajca Eric Nelson. Podľa neho bol Floyd v čase smrti pod vplyvom drog a bránil sa vzatiu do väzby. Zároveň porotu vyzval, aby ignorovala politické a sociálne otázky týkajúce sa prípadu.

“(Počas procesu) sa dozviete, že Derek Chauvin presne dodržal postupy, ktoré sa naučil počas policajného výcviku,” povedal Nelson porote.

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel pri zatýkaní v meste Minneapolis v štáte Minnesota pre podozrenie z platby falošnou 20-dolárovou bankovkou.

Derekovi Chauvinovi hrozí za vraždu druhého stupňa 40-ročné väzenie a za zabitie ďalších desať rokov. Je taktiež obvinený z vraždy tretieho stupňa, za čo je trestná sadzba až 25 rokov.

Reverend Al Sharpton (vpredu vpravo) prichádza s advokátmi a rodinnými príslušníkmi Georgea Floyda na tlačovú konferenciu pred súdom v Minneapolise. (Foto: TASR/AP)

- Reklama -