Zomrel najbohatší Čech Kellner. Pri nehode

0
Petr Kellner (Foto: archív mfdnes)

Pri havárii vrtuľníka na Aljaške zomrel najbohatší Čech Petr Kellner. V nedeľu o tom informovali agentúra AP a americký denník The New York Times. Správu v pondelok potvrdil aj hovorca finančnej skupiny PPF, ktorej 56-ročný Kellner šéfoval, píše spravodajský portál českej televízie ČT24.

Pri nehode, ku ktorej podľa AP došlo ešte v sobotu tamojšieho času, zahynuli ďalší štyria ľudia vrátane pilota vrtuľníka. Jednu osobu vo vážnom, no stabilizovanom stave hospitalizovali v nemocnici v aljašskom meste Anchorage, informuje AP s odvolaním sa na tamojšiu štátnu políciu.

Medzi obeťami sú okrem Kellnera aj ďalší Čech Benjamin Larochaix (50), a tiež traja Američania Gregory Harms (52), Sean McMannany (38) a pilot Zachary Russel (33), informovala v nedeľu aljašská polícia.

Podľa AP sa nešťastie stalo počas letu na ľadovec Knik východne od Anchorage, ktorý sa chystala skupina zlyžovať. Príčina nehody je podľa agentúry nateraz predmetom vyšetrovania.

Aljašská záchranná služba dostala správu o zmiznutí vrtuľníka v sobotu o 22.00 h tamojšieho času.

Kellnerova skupina PPF vlani v októbri prevzala mediálnu spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje 30 televíznych staníc v strednej a východnej Európe, medzi nimi aj slovenskú televíziu Markíza.

Profil

Petr Kellner sa narodil 20. mája 1964 v Českej Lípe. Mladosť prežil v Liberci, kde aj ukončil Strednú ekonomickú školu. Po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej v Prahe, odbor ekonomika priemyslu, začal pracovať ako referent odbytu v podniku zahraničného obchodu Strojimport a neskôr ako asistent produkcie vo Filmových štúdiách Barrandov.

V roku 1991 založil spolu s Milanom Maděryčom a Milanom Vinklerom První privatizační fond, PPF. Spoločnosť sa stala čoskoro jednou z najúspešnejších firiem kupónovej privatizácie. Najväčším úspechom skupiny bolo ovládnutie Českej poisťovne (v roku 1996) a expanzia do východnej Európy, najmä do Ruska.

PPF sa postupne stala jednou z najväčších medzinárodných investičných skupín pôsobiacich v Európe, v Rusku, v Ázii, ale aj v Spojených štátoch. Investuje napríklad do bankovníctva, finančných služieb, telekomunikácií, biotechnológií, pôdohospodárstva a nehnuteľností. Koncom minulého roku zamestnávala skupina 158.000 ľudí.

Fond PPF je zároveň väčšinovým vlastníkom firmy Home Credit – jednej z najväčších firiem poskytujúcich spotrebné úvery. Do portfólia firmy patrí aj český a slovenský mobilný operátor O2 a od minulého roka je PPF vlastníkom Televízie Markíza i českej televízie NOVA.

Petr Kellner bol zakladateľom a majoritným akcionárom skupiny PPF, majetok ktorého predstavoval podľa Forbesu 13,7 miliardy eur.

Spolu so svojou manželkou Renátou založil v roku 2002 Nadáciu Educa, s cieľom podporovať vzdelávanie detí a mladých ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Petr Kellner bol druhýkrát ženatý a mal štyri deti. Jedným z nich je aj úspešná česká parkúrová jazdkyňa Anna Kellnerová.

- Reklama -