Iránu chýbajú vakcíny. Výrobcovia sa boja sankcií USA, tvrdí Ruhání

0
Na snímke iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR

Sankcie, ktoré USA uvalili na Irán v súvislosti s iránskym jadrovým programom, naďalej bránia dovozu dávok vakcíny proti koronavírusu zo zahraničia. V sobotu to povedal iránsky prezident Hasan Rúhání.

“Vakcíny objednáme, aj za ne zaplatíme, ale pred dovozom nám výrobcovia oznámia, že sa stále boja amerických sankcií,” vyjadril sa Rúhání, podľa ktorého má takýto postoj za následok meškanie objednávok, či dokonca ich zrušenie.

Napriek tomu, že Rúhání neposkytol konkrétne príklady, podľa DPA odkazoval na rozhodnutie indickej prokuratúry, ktorá minulý týždeň zrušila dodávku 370.000 dávok očkovacej látky pre znepokojenia z amerických sankcií.

Spojené štáty podpísali v roku 2015 s Iránom dohodu – známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)- ktorá zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Okrem USA ju podpísali aj Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

Za vlády exprezidenta Donalda Trumpa však USA v roku 2018 od jadrovej dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Súčasná administratíva prezidenta Joea Bidena aktuálne hľadá spôsoby, ako túto dohodu obnoviť. Jej signatári sa však s Iránom rozchádzajú v názore, ktorá strana by sa k podmienkam tejto dohody mala vrátiť ako prvá.

“Napriek tomu, že sa snažíme čo najrýchlejšie dokončiť hromadné vakcinácie, nie všetko spadá pod našu kontrolu,” dodal Rúhání, pričom americké sankcie označil za pretrvávajúci “ekonomický terorizmus”.

Irán od začiatku pandémie koronavírusu zaznamenal viac ako 1,8 milióna prípadov nákazy a viac ako 62.000 úmrtí, píše DPA.

Doteraz sa iránskej vláde podarilo zabezpečiť dva milióny dávok vakcíny z Číny, Indie a Ruska. Prioritne sa v krajine očkujú tamojší zdravotníci.

- Reklama -