Protest v Bristole prerástol do násilia. Boli to “nehanebné útoky” demonštrantov voči polícii, povedal Johnson

0
Boris Johnson. Foto:TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v sobotu odsúdil nepokoje, ktoré vypukli na proteste v meste Bristol na juhozápade Anglicka. Približne tisíc ľudí tam v piatok večer opätovne protestovalo proti návrhu zákona, ktorý má polícii udeliť väčšie právomoci pri zasahovaní proti demonštrantom.

Bristolská polícia oznámila, že na piatkovom proteste zatkla desať ľudí po tom, čo prerástol do prejavov násilia. Počas podobného protestu v noci na stredu policajti zadržali 14 ľudí. Prvý protest, počas ktorého zranenia utrpelo viacero policajtov, sa odohral minulú nedeľu.

Johnson piatkový protest označil za “nehanebné útoky” demonštrantov voči polícii. Protestujúci naopak z použitia neprimeranej sily obviňujú tamojšiu políciu, píše AFP.

“Naši policajti by nemali čeliť lietajúcim tehlám, fľašiam a pyrotechnike, ktoré na nich hádže dav s úmyslom páchať násilie a poškodzovať majetok,” napísal na Twitteri a dodal, že bristolská polícia, ako aj vedenie mesta majú jeho “plnú podporu”.

Ďalšie protesty sú na sobotu naplánované vo viacerých mestách, vrátane stredoanglického Nottinghamu a miest Manchester a Sheffield na severe krajiny. Polícia však ľudí pred účasťou varuje a pripomína, že hromadné podujatia sú pre pandémiu koronavírusu v Británii v súčasnosti zakázané.

Nový legislatívny návrh, na ktorom britská vláda spolupracovala s políciou, zahŕňa aj zmeny v oblasti právomocí polície počas protestov. Tá bude okrem iného môcť určiť čas začiatku a konca protestov a takisto určiť obmedzenia v súvislosti s hlukom, píše BBC.

Cieľom návrhu je okrem iného zabrániť ľuďom zaberať verejné priestranstvá, vešať sa na mosty, prilepiť sa k oknám budov alebo využívať ďalšie postupy s cieľom pritiahnuť pozornosť.

0zdieľaníZdieľajDiskusia / 0

- Reklama -