Orbán: Čoskoro budeme mať viac východných vakcín než západných

0
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko bude mať čoskoro viac východných vakcín než západných, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Premiér vyjadril nádej, že v lete sa karanténne opatrenia už budú dať v Maďarsku uvoľniť.

“V máji dovezieme aspoň toľko očkovacích látok z Ruska a z Číny ako od západných výrobcov. Krajiny, ktoré takto nekonajú, určite nebudú mať slobodné leto,” zdôraznil Orbán.

Premiér kritizoval lídrov členských krajín Európskej únie za to, že ponechali Bruselu rokovacie pozície s farmaceutickými spoločnosťami. Únia sa podľa jeho slov síce snažila dosiahnuť dobré ceny vakcín, avšak v tomto prípade je prioritou čas dodania očkovacích látok.

Ministerský predseda dodal, že operačný štáb rozhodne najneskôr do soboty o zmiernení zákazu vychádzania a o úprave otvorenia obchodov.

Zdravotníčka pripravuje injekčné striekačky s ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 v centrálnej nemocnici v maďarskom meste Békešská Čaba. (Foto: TASR/AP)

Za posledný deň v Maďarsku zomrelo 275 ľudí s komplikáciami spôsobenými ochorením COVID-19, čo je najvyšší počet od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Pribudlo tiež 11.265 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 614.612.

Počet obetí súvisiacich s vírusom SARS-CoV-2 stúpol na 19.499. V nemocničnom ošetrení je v súčasnosti 11.823 chorých s covidom, z nich 1480 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Ampulky čínskej vakcíny Sinopharm proti ochoreniu Covid-19 sú vystavené počas očkovania v ambulancii praktického lekára 25. marca 2021 v maďarskej obci Kállósemjén. (Foto: TASR/AP)

Zaočkovaných proti koronavírusu je v Maďarsku už 1.803.533 ľudí, čo je 17,9 percenta obyvateľstva. Obe dávky očkovacej látky dostalo 594.662 osôb. Očkuje sa piatimi druhmi vakcín vrátane čínskej a ruskej.

- Reklama -