Fínsko sa chystá zákonom obmedziť pohyb ľudí, pretože prípady nákazy stúpajú

0
Ilustračná snímka, Fínsko(Foto: TASR/AP)

Fínska premiérka Sanna Marinová v stredu ohlásila nový návrh zákona, ktorý obmedzí pohyb ľudí v hlavnom meste Helsinki. Vláda dúfa, že sa tým zníži najnovší nárast v prípadoch nákazy koronavírusom, píše tlačová agentúra AFP.

Úrad premiérky Marinovej zverejnil návrh zákona o novom lockdowne, ktorý bude brániť ľuďom v Helsinkách a v treťom najväčšom fínskom meste Turku navštevovať iné domácnosti a zúčastňovať sa na skupinových športoch.

Podľa verejnoprávnej stanice Yle pôjde navrhovaný zákon do parlamentu už vo štvrtok a bude zrejme platiť až do polovice mája – a znamená, že obyvatelia budú môcť opustiť svoje bydlisko len za určitých okolností ako napríklad nákup potravín, cesta do práce alebo do školy či návšteva banky a pošty.

Takisto budú povinné rúška vo verejnej doprave a polícia dostane právomoci žiadať jednotlivcov, aby vysvetlili, prečo sa nachádzajú mimo svojho bydliska. Zároveň bude môcť udeľovať pokuty za nedodržiavanie nových pravidiel.

Premiérka pre stanicu Yle v stredu označila tieto opatrenia za “nevyhnutné” pre zmiernenie záťaže na nemocnice.

“Musíme sa pozerať dopredu; ak budeme konať príliš pomaly, náš zdravotnícky systém bude trpieť,” dodala.

Až donedávna táto severská krajina s 5,5 milióna obyvateľov zaznamenávala jednu z najnižších incidencií ochorenia COVID-19 v Európe, čo sa pripisuje sčasti nízkej hustote obyvateľov vo Fínsku a dodržiavaniu oficiálnych protikoronavírusových nariadení Fínmi vrátane bezpečnej vzdialenosti medzi jednotlivcami. Tieto nariadenia boli dosiaľ len odporúčaniami, a nie zákonom stanovenými príkazmi.

Fínsko zatiaľ hlásilo 73.516 prípadov nákazy koronavírusom a 811 úmrtí.

Ich miera však začala stúpať a za posledné dva týždne tam zaznamenali 172 nových prípadov infekcie na 100.000 obyvateľov, čo je viac než v Španielsku, Británii či Írsku, ako vyplýva z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Všeobecne sa očakáva, že návrh zákona schvália poslanci naprieč všetkými politickými stranami.

- Reklama -