Kanada uvalila pre Navaľného nové sankcie na ruských predstaviteľov

0
Na archívnej snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj čaká na súdne vypočutie na policajnej stanici v meste Chimki pri Moskve 18. januára 2021. (Foto: TASR/AP)

Kanada uvalila v stredu nové sankcie na deviatich ruských predstaviteľov v reakcii na ich “hrubé” porušovanie ľudských práv a umlčiavanie kritikov Kremľa vrátane otráveného a aktuálne väzneného Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP pripomínajúc, že Kanada sa tak pridala k Spojeným štátom i Európskej únii, ktoré tento mesiac na Rusko takisto uvalili nové sankcie.

“Ruská vláda ustavične preukazuje neochotu rešpektovať základné práva svojich občanov,” povedal kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau. Uviedol, že Kanada a jej spojenci budú naďalej vyvíjať tlak na Moskvu s cieľom dosiahnuť, aby prepustila Navaľného a jeho nezákonne zadržaných stúpencov.  “Hrubé porušovanie ľudských práv v Rusku nezostane bez odozvy,” dodal.

Kritika Kremľa a bojovníka proti korupcii Navaľného (44) zadržali 17. januára okamžite po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Následne ho vo februári odsúdili v dvoch procesoch – v prípade ohovárania veterána z druhej svetovej vojny i v rámci odvolacieho konania v kauze Yves Rocher, v ktorej mu súd potvrdil nepodmienečný trest väzenia. Po skrátení trestu o čas strávený vo väzbe bude Navaľnyj vo väzení dva roky a šesť mesiacov.

Kanadské sankcie sa týkajú šéfa ruskej tajnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikovova, šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Igora Krasnovova či šéfa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Alexandra Kalašnikovova.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorý si odpykáva dvaapolročný trest v nápravnom tábore v meste Pokrov východne od Moskvy, v pondelok vyhlásil, že je uväznený v “skutočnom koncentračnom tábore”. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -