Holandsko predĺžilo opatrenia

0
dočasný holandský premiér Mark Rutte (Foto: TASR/AP)

Holandská vláda predĺžila opatrenia zamerané na boj proti šíreniu nového koronavírusu do 20. apríla. Dôvodom je zvýšená miera šírenia nákazy, informoval v utorok večer premiér Mark Rutte, ktorého citovala agentúra AFP.

“Počet (prípadov) nákazy opäť vzrástol a znova je hospitalizovaných viacej ľudí. Toto je znepokojujúca realita a z tohto dôvodu nemôžeme upustiť od súčasných opatrení,” povedal premiér na tlačovej konferencii.

Holandská vláda však o hodinu skrátila zákaz nočného vychádzania. Po novom tak začne platiť až od 22.00 h, končiť však bude naďalej o 04.30 h. S príchodom letného času, keď dlhšie svieti slnko, považuje Rutte takéto rozhodnutie za “rozumné”.

Práve zavedenie zákazu vychádzania vyvolalo v januári protesty sprevádzané výtržnosťami vo viacerých holandských mestách.

Jedny z najprísnejších opatrení, ktoré boli v Holandsku prijaté od potvrdenia prvého prípadu nákazy, mali pôvodne trvať do 30. marca. Kaviarne, bary a reštaurácie tak naďalej môžu zákazníkov obslúžiť len prostredníctvom osobného odberu. Nakupovanie vo všetkých obchodoch okrem tých s tovarom každodennej potreby je možné len prostredníctvom objednávok.

V Holandsku od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 1,2 milióna prípadov nákazy a viac ako 16.000 úmrtí, píše AFP. Za utorok tamojšie zdravotnícke úrady hlásili 5636 novoinfikovaných a 2257 hospitalizovaných pacientov.

- Reklama -