Nemecko: Merkelová podporila možný zákaz vývozu AstraZenecy

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie po 11-hodinovom rokovaní s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín v Berlíne v utorok 23. marca 2021. (Foto: TASR/AP)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok podporila vyjadrenia Európskej komisie (EK) o možnom zákaze vývozu vakcín spoločnosti AstraZeneca vyrobených v EÚ, informovala agentúra AFP.

“Podporujem predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú,” povedala Merkelová. “Máme problém s AstraZenecou,” dodala.

Von der Leyenová pohrozila v sobotu AstraZenece zákazom vývozu jej vakcíny z eurobloku, ak nebude dodržiavať dohodnuté množstvo dodávok. Spoločnosti vyčíta, že v prvom štvrťroku dodala do EÚ iba 30 percent z dohodnutého množstva 90 miliónov dávok vakcíny.

Šéfka EK britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca takisto odkázala, aby dodržala dohodu s EÚ predtým, ako začne vakcíny dodávať do ďalších krajín.

EÚ sa nedarí zrýchliť očkovacie kampane v členských krajinách, píše AFP.

V Spojenom kráľovstve pritom očkovacia kampaň prebieha oveľa rýchlejšie ako v kontinentálnej Európe. Brusel tvrdí, že Londýn v očkovaní postupuje takým rýchlym tepom aj preto, že firme AstraZeneca fakticky zakázal vyvážať vakcínu, čo však vláda premiéra Borisa Johnsona dôrazne poprela.

Británia vyjadrila znepokojenie nad hrozbami zo strany EÚ o zastavení dodávky vakcín AstraZenecy. Merkelová uviedla, že spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o tejto záležitosti hovorili s britským premiérom Borisom Johnsonom. 

Lídri členských krajín EÚ sa tejto téme majú venovať aj na summite EÚ, ktorý sa uskutoční 25. a 26. marca.

- Reklama -