TIS: Premiér poskytol dotáciu obci Nižný Hrabovec ako jedinej medzi stovkami

0
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) poskytol v novembri minulého roka dotáciu vo výške 15.000 eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva obce Nižný Hrabovec. Ide o jediný spomedzi približne 300 sociálnych obecných podnikov na Slovensku, ktorý dostal takúto dotáciu. Starostkou obce je Marcela Pčolinská, matka bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a poslanca Národnej rady (NR) SR Petra Pčolinského (Sme rodina). V pondelok na to upozornila organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

 “Prečo premiér obdaroval práve tento sociálny podnik nie je jasné,” upozornila organizácia. Upozornila, že dotácie z rezervy nemajú jasné pravidlá ani kritériá. Za minulých vlád boli podľa TIS zneužívané, nakoľko boli nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu.

TIS apeluje, aby bol systém dotácií zrušený. Hovorí, že na podporu akútnych aj bežných projektov existujú štandardné súťažné dotačné schémy s odbornými hodnotiteľmi, čím sa výrazne znižuje potenciál na politický klientelizmus či míňanie peňazí na neefektívne projekty.

Ako v reakcii uviedol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR Richard Pekar, zistenie TIS je omyl. Podľa jeho slov ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte bývalý premiér Peter Pellegrini. “Tieto záväzky z predošlej vlády musí ÚV SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať,” uviedol.

Dodal, že Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami.

Starostka Marcela Pčolinská reagovala, že žiadosť o dotáciu podala obec ešte v roku 2019. Sociálny podnik Hrabovčan vznikol v tom istom roku s cieľom vyriešiť vysokú nezamestnanosť v obci, hlavne zo strany rómskeho etnika. “Prostredníctvom tohto podniku sme vytvorili podmienky pre zamestnanie znevýhodnených a zraniteľných osôb a začali sme poskytovať služby aj pre okolité obce a aj ďalším subjektom,” uviedla v stanovisku.

Dôvodom, prečo požiadala o dotáciu ÚV SR, bolo, že dve žiadosti cez akčný plán okresu Vranov nad Topľou neboli úspešné. Menšia dotácia mala byť podľa Pčolinskej použitá na zakúpenie nevyhnutného náradia a vybavenia prevádzky. “Premiér Igor Matovič do tohto procesu nezasahoval, ani nemal o tom žiadne informácie,” uzavrela.

- Reklama -