Šipoš: Matovič by sa nemal podriadiť

0
predseda poslaneckého klubu a poslanec NRSR za OĽaNO Michal Šipoš (Foto: TASR)

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) by nemal odstupovať a podriadiť sa ultimátam zo strany koaličných partnerov. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, v ktorej sa predstavitelia koalície a opozície vyjadrovali k súčasnej koaličnej kríze, to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

“Naďalej má podporu nášho poslaneckého klubu,” zdôraznil v súvislosti s Matovičom Šipoš. Silnú súčasnú antipatiu verejnosti voči Matovičovi i vláde, prezentovanú v prieskumoch, vníma ako dôsledok pandémie a nepopulárnych opatrení počas nej. O riešení koaličnej krízy je potrebné podľa neho naďalej rokovať. “Aj v nedeľu večer bude rokovať koaličná rada,” oznámil.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová zopakovala, že liberáli rešpektujúci post premiéra pre najsilnejší koaličný subjekt, očakávajú, že v hnutí OĽANO vygenerujú nástupcu Matoviča. “Veríme, že dôjde k zásadnému rozhodnutiu i na strane predsedu vlády, že nájde silu na štátnické gesto,” povedala. Pripomenula, že liberáli si želajú rekonštrukciu vlády na jej súčasnom pôdoryse, pripustila však aj ich odchod z koalície.

Podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Jozef Lukáč v súvislosti s doterajšími dianím v rámci koaličnej krízy povedal, že hnutie demisiou ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) ako jediné dokázalo, že jeho ministri nie sú prilepení k svojim postom. “Vytiahli sme tehličku z múru, uvidíme, čo sa bude diať,” podotkol. V prípade možného riešenia zopakoval slová predsedu hnutia Borisa Kollára. “Chceme štvorkoalíciu, vieme si predstaviť trojkoalíciu, odmietame dvojkoalíciu,” skonštatoval.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková neeviduje zmenu v postupe Za ľudí či prejavoch líderky strany Veroniky Remišovej na riešenie koaličnej krízy. Odvoláva sa na pretrvávajúcu platnosť uznesenia predsedníctva Za ľudí, požadujúceho rekonštrukciu štvorkoaličnej vlády a odchod Matoviča. Leščáková sa nevyjadrila jednoznačne k ďalšiemu postupu, ak premiér neodíde a prípadnej ponuke na trojkoalíciu. “Nebudem hovoriť za predsedníctvo ani vydávať dopredu nejaké osobné vyhlásenia,” dodala.

Podpredseda parlamentu i strany Smer-SD Juraj Blanár mieni, že súčasná situácia v koalícii je vyústením dlhodobo ututlávaného konfliktu vo vnútri vládneho zoskupenia. “Teraz to len vyplávalo na povrch, koaliční partneri dobre vedeli, s kým idú do vlády, aký je Matovič,” povedal. Nemyslí si, že rekonštrukcia vlády niečo vyrieši, neverí ani v to, že premiér podá demisiu. “Jediným spôsobom, ako ukončiť túto agóniu, je úspešné referendum o predčasných voľbách,” zdôraznil.

Podpredseda poslaneckého klubu Kotlebovci – ĽSNS Martin Beluský si tiež myslí, že konfrontačný charakter premiéra nevyhnutne musel viesť ku konfliktom. O prípadnej podpore novosformovanej koalície sa podľa neho nehovorí. “Chceme podporovať dobré zákony, nech ich už preloží ktokoľvek,” dodal Beluský o postoji strany. V prípade hlasovania o nedôvere vlády by takýto návrh v ĽSNS podporili.

Podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš si myslí, že navrhovať takéto hlasovanie by zo strany opozície bolo v súčasnosti chybou, mieni, že by tým len vyprovokovala koalíciu sa zomknúť napriek vnútorným sporom. Tomáš je presvedčený, že aj keby to koalícia v súčasnosti nejako vyriešila, bolo by to len dočasné a konflikty by vypukli opäť. “Východiskom zo súčasnej krízy sú predčasné voľby,” vyhlásil.

- Reklama -