Sulík: Dohody SaS a Kolíkovej sú klamstvo

0
Richard Sulík (SaS) (Foto: TASR)

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík sa ohrádza proti informáciám, ktoré sa šíria v politických kruhoch. Denník Pravda napísal, že sa mal dohodnúť s Máriou Kolíkovou (Za ľudí), že prestúpi do jeho politickej strany a ponúkol jej vraj, že sa stane volebnou líderkou sulíkovcov v parlamentných voľbách.

Tieto informácie sú podľa stanoviska SaS klamstvom. Rovnako sú nepravdivé správy o vytváraní budúcich spojenectiev SaS so stranou PS a tichou podporou Hlasu-SD. Liberáli to napísali v tlačovej správe.

Čo píše pravda.sk? “„Sulík, podobne ostatní ministri zo SaS, a aj Kolíková, sú definitívne pripravení budúci týždeň podať demisiu,“ uviedol jeden zo zdrojov pod podmienkou anonymity. Po odchode liberálov z vlády by existovala už len trojkoalícia v zostave približne 80 členov v NR SR (OĽaNO má 53 zástupcov parlamente, Sme rodina 17, Za ľudí malo pôvodne 12 poslancov, ale nedávno odišli Miroslav Kollár a Tomáš Valášek, o odchode uvažujú aj ďalší). SaS má 13 mandátov, čo doterajšej koalície zabezpečovalo pred rokom ústavnú väčšinu 95 hlasov. Viacero poslancov zo strany Za ľudí, ktorí majú blízko k sulíkovcom, sa priklonilo k tomu, že podržia chrbát SaS. Čo môže znamenať v prípade vyvolania hlasovania o vyslovení nedôvery vláde, že zmenšený kabinet premiéra Igora Matoviča to neustojí. Zrejme sa nedá celkom vylúčiť, že za svoj postoj môžu mať prísľub, že si nájdu uplatnenie po predčasných voľbách.”

Sulík sa vraj tento týždeň rozprával o svojej predstave s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej sa to pozdáva.

Sulíkovci sú podľa pravda.sk vraj ochotní uzatvoriť predvolebné spojenectvo s progresívcami, aby sa v tandeme pokúsili vo voľbách získať čo najviac hlasov, čo by v takom prípade umožnilo nominovať Kolíkovú na predsedníčku vlády. Zároveň sa už mali uskutočniť dôverné rozhovory medzi Sulíkom a lídrom strany Hlas. Tichá dohoda s Petrom Pellegrinim má byť taká, že tandem SaS-PS by mal podporu Hlasu.

“Dôrazne sa voči týmto klamstvám ohradzujeme,” tlmočil stanovisko SaS hovorca strany Ondrej Šprlák s tým, že ľudia sú takto zavádzaní. Zdôraznil, že je absurdné naznačovať “pretláčanie ministerky Kolíkovej”, ak sa SaS viackrát vyjadrila, že post predsedu vlády patrí OĽANO. “My veríme, že hnutie dokáže ponúknuť aj ďalšieho premiéra. Taktiež sme uviedli, že sme proti predčasným voľbám a opakovane sme zdôrazňovali, že za ne nezahlasujeme, ” uviedol Šprlák.

Ostro odmietol i špekulácie o diskusiách, ktoré by mali mať za cieľ dohodnúť koalíciu po predčasných voľbách. “Žiadny z predstaviteľov SaS nerokoval a nerokuje s nikým z Hlasu či PS,” oznámil Šprlák.

Dohodu poprela aj ministerka Kolíková. Zároveň naznačila, že zrejme ide o nečistú politickú hru. “Mám vážne podozrenie, že niekto má silný záujem nekalo ovplyvňovať predstaviteľov strany Za ľudí o tom, aké úmysly ma viedli k akýmkoľvek postojom a rozhodnutiam, aby tým ovplyvňoval ďalší politický vývoj,” napísala na sociálnej sieti.

- Reklama -