Majerský: Máme od Hegera prísľub, že problémy s prihlasovaním na očkovanie už nebudú

0
Na archívnej snímke Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja. Foto: TASR

Minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR, prisľúbil, že ďalší víkend už chaos a zmätky okolo očkovania proti ochoreniu COVID-19 nebudú. Uviedol to v sobotu v popradskom očkovacom centre predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

PSK ešte v piatok (19. 3.) večer informoval, že Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) mu nesprístupnilo dáta na víkendové očkovanie a zaregistrovaným poslalo potvrdzujúce SMS správy s nesprávnymi údajmi očkovania.

Heger sa na sobotňajšom brífingu v Trenčíne vyjadril, že ak sú nejaké technické problémy, spojili komunikáciu Národného centra zdravotníckych informácií priamo s Prešovským krajom, aby sa doladili akékoľvek technické nezrovnalosti. Ako podotkol, dobrou správou je, že občania majú tieto kapacity k dispozícii a môžu byť zaočkovaní všetci, ktorí sa prihlásili.

„Môžem potvrdiť, že dáta nám boli sprístupnené ráno o pol tretej. To znamená, že my sme ešte včera o polnoci vôbec nevedeli, či budeme pracovať s dátami tých osôb, ktoré sa nahlásili cez systém čakárne. Naši informatici boli celú noc hore a tieto dáta sa podarilo získať, nahrať do systému a dnes teda môžeme očkovať,“ ozrejmil vedúci odboru zdravotníctva Jozef Tekáč. Podľa jeho slov, ak by sa to nepodarilo, museli by ručne nahadzovať dáta každej jednej osoby, čo by znamenalo obrovské časové sklzy. Pred centrami by sa tvorili veľké rady a z časových dôvodov by nedokázali zaočkovať všetky osoby.

Tekáč podotkol, že vo vakcinačnom centre v Humennom bol doobeda zhruba asi hodinový prestoj. „Je tam päť vakcinačných tímov, no nedostavili sa ľudia na vakcináciu a my teraz analyzujeme, kde nastal problém,“ doplnil.

Predseda PSK potvrdil, že kraj má vymyslený aj originálny rezervačný systém, ktorý pochválilo i Ministerstvo zdravotníctva SR. „Keď ho budeme môcť uplatniť aj v ďalších víkendoch a ministerstvo si ho osvojí, bude to jednoduchšie aj pre ostatné kraje a celé Slovensko,“ priblížil.

PSK aktuálne očkuje vo vakcinačných centrách v Prešove, Humennom a v Poprade. Majerský dodal, že takéto centrá chcú zriadiť i v Bardejove a Starej Ľubovni.

- Reklama -