Pakistanský premiér mal pozitívny výsledok testu na koronavírus

0
Pakistanský premiér Imrán Chán. Foto: TASR/AP

Pakistanský premiér Imrán Chán mal pozitívny výsledok testu na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Stalo sa tak iba dva dni po tom, ako sa dal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, informoval podľa agentúry AFP v sobotu jeho úrad.

Ten ďalej uviedol, že premiér okamžite odišiel do domácej karantény a ďalšie podrobnosti o jeho stave budú zverejnené “v pravý čas”.

Pakistanská televízia GEO cituje jedného z premiérových poradcov, podľa ktorého sa ochorenie u Chána prejavuje mierne zvýšenou teplotou a kašľom.

Šesťdesiatosemročný Chán dostal vo štvrtok dávku vakcíny od čínskeho výrobcu Sinopharm. V ten istý deň sa zúčastnil na slávnostnom otvorení bytového komplexu pre chudobných v Islamabade, potom sa stretol s kuvajtským ministrom zahraničných vecí.

Pakistanské ministerstvo zdravotníctva krátko po zverejnení tejto informácie podľa GEO TV spresnilo, že keď premiérovi diagnostikovali koronavírus, ešte nebol kompletne zaočkovaný, ale dva dni pred pozitívnym testom dostal iba prvú dávku vakcíny. Podľa ministerstva je to “príliš skoro na to, aby akákoľvek vakcína začala byť účinná”. Rezort upozornil, že u dvojdávkových vakcín proti covidu sa protilátky vytvárajú dva až tri týždne po podaní druhej dávky.

Prípadov ochorenia COVID-19 v Pakistane s približne 220 miliónmi obyvateľov naďalej pribúda. V tejto ázijskej krajine doteraz zaznamenali viac ako 623.000 nakazených a 13.799 úmrtí, uvádza televízia GEO.

Pakistanský minister pre plánovanie, rozvoj a  reformy Asad Umar varoval, že nemocničné lôžka sa rýchlo zaplnia, ak obyvatelia nebudú dodržiavať nariadenia. Situáciu podľa neho zhoršuje infekčnejší a smrtiacejší britský variant koronavírusu SARS-CoV-2.

- Reklama -