USA a India posilnia vojenskú spoluprácu

0
Na archívnej snímke Loyd J. Austin, minister obrany USA. Foto: TASR/AP

Šéfovia rezortov obrany Indie a USA sa v sobotu dohodli na posilnení vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra AP.

Americký minister obrany Lloyd Austin navštívil Indiu ako vôbec prvý vysokopostavený predstaviteľ administratívy nového prezidenta USA Joea Bidena. V Naí Dillí zdôraznil kľúčový význam indicko-amerického partnerstva pre stabilitu celého tzv. indo-pacifického regiónu, ktorý zahŕňa rozsiahle oblasti Indického a Tichého oceánu.

Agentúra AP v tomto kontexte pripomína, že India aj USA majú obavy z rastúceho vplyvu Číny v regióne.

„Potvrdzujem náš záväzok ku komplexnému, do budúcnosti orientovanému obrannému partnerstvu s Indiou ako hlavnému pilieru nášho prístupu k indo-pacifickému regiónu,” povedal šéf Pentagónu po rokovaniach s indickým rezortným partnerom Rádžnátom Singhom v Naí Dillí. Ani jeden z ministrov sa vo svojom vystúpení priamo nezmienil o Číne.

Posilnená bilaterálna obranná spolupráca bude zahŕňať aj zintenzívnenie výmeny spravodajských informácií a kooperácie v oblasti logistiky a umelej inteligencie.

Obaja ministri zdôraznili aj potrebu nazviazania užších vzťahoch s inými spriaznenými krajinami regiónu. Konkrétne zdôraznili dôležitosť štvorstranného bezpečnostného zoskupenia Quad, ktoré okrem Indie a USA tvoria aj Japonsko a Austrália. Táto skupina je vnímaná ako pokus o vybudovanie protiváhy stupňujúcim sa ambíciám a asertivite Pekingu.

Minister Austin pricestoval do Naí Dillí v rámci svojho ázijského turné, v programe ktorého figurujú aj návštevy ďalších amerických spojencov v regióne – Južnej Kórey a Japonska.

- Reklama -