OH v Tokiu budú bez zahraničných divákov. Čo s miliónom vstupeniek?

0
Na snímke žena kráča okolo olympijských kruhov pred novým Národným štadiónom v Tokiu. Foto: TASR/AP

Na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Tokiu sa nepredstavia diváci zo zahraničia. Japonskí organizátori to v sobotu oznámili predstaviteľom Medzinárodného olympijského a paralympijského výboru (MOV a MPV). Dôvodom je pandémia koronavírusu a obavy z jej ďalšieho šírenia.

Predstavitelia MOV a MPV “plne rešpektujú a akceptujú rozhodnutie organizátorov”. Fanúšikom, ktorí si už zakúpili vstupenky, by mali preplatiť náklady.

Rozhodnutie o zahraničných divákoch padlo na sobotňajšom online mítingu, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia MOV, MPV, japonskej vlády, Tokia a organizátori hier. O zákaze vstupu zahraničných divákov sa hovorilo už niekoľko mesiacov, keďže podľa japonských úradov by to znamenalo veľké riziko ďalšieho šírenia pandémie. Tento krok vo veľkom podporovala aj japonská verejnosť. Krajina doteraz zaznamenala asi 8800 úmrtí na ochorenie COVID-19 a kontroluje šírenie vírusu lepšie ako iné krajiny.

„S cieľom objasniť držiteľom vstupeniek zo zahraničia situáciu a umožniť im v tejto fáze upraviť cestovné plány, sa japonské strany dohodli, že im nepovolia vstup do krajiny počas olympijských a paralympijských hier. Mohli sme čakať do posledného možného termínu, ale diváci nie. Tí si musia zaistiť ubytovanie a letenky. Preto sme sa museli rozhodnúť včas, ináč by sme im spôsobili veľa nepríjemností,” uviedla prezidentka organizačného výboru OH 2020 Seiko Hašimotová.

Podľa medializovaných informácií sa predalo do zahraničia asi milión vstupeniek. Organizátori prisľúbili vrátenie peňazí, no v jednotlivých krajinách o tom budú rozhodovať takzvaní autorizovaní predajcovia vstupeniek. Niektorí z nich si podľa agentúry AP prihadzujú aj 20 percent k cene lístka a zatiaľ nie je zrejmé, či sa fanúšikom vrátia aj tieto náklady.

Finančné náklady zo straty predaja vstupeniek nesie Japonsko. Organizačný výbor očakával, že z predaja získa okolo 800 miliónov dolárov. Oficiálne náklady na hry sú 15,4 miliardy dolárov, no viaceré vládne audity podľa AP hovoria, že táto suma môže byť aj dvojnásobná. Okrem 6,7 miliardy dolárov ide o verejné financie.

- Reklama -