Očkovať AstraZenecou budú znovu aj Nemecko, Španielsko, Bulharsko a Cyprus

0
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Nemecko obnoví v piatok očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, oznámil vo štvrtok minister zdravotníctva Jens Spahn. Rozhodnutie Nemecka nasledovalo niekoľko hodín po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) označila túto vakcínu za “bezpečnú a účinnú”.

Podobné oznámenia ako Nemecko zverejnili vo štvrtok už skôr Taliansko, Francúzsko a Slovinsko.

“Spoločným cieľom spolkovej vlády a 16 spolkových krajín je, aby sa očkovanie vakcínou od AstraZenecy začalo znovu už zajtra,” uviedol Spahn, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Španielsko vo štvrtok tiež oznámilo, že na budúci týždeň znovu začne očkovať vakcínou vyvinutou firmou AstraZeneca – reagovalo tak na vyhlásenie EMA o bezpečnosti vakcíny.

Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová na tlačovej konferencii povedala, že Španielsko začne opäť používať vakcínu “na budúci týždeň, konkrétne v stredu”.

Bulharsko bude od piatka tiež znovu očkovať proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo EMA oznámila, že výhody tejto vakcíny prevažujú nad prípadnými rizikami.

Vo štvrtok o tom informoval šéf Bulharskej agentúry pre lieky Bogdan Kirilov, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Kirilov vyhlásil, že vyšetrovanie úmrtia Bulharky niekoľko hodín po tom, čo je podali dávku vakcíny od AstraZenecy, nedokázalo priamu súvislosť s očkovaním.

“Máme všetky dôvody na to, aby sme zrušili dočasné zastavenie očkovania a od zajtra budeme túto vakcínu znovu používať,” dodal Kirilov.

Balkánska krajina má v skladoch približne 100.000 dávok vakcíny od AstraZenecy. Dostala ich ešte pred dočasným prerušením očkovania, ku ktorému pristúpila minulý týždeň v piatok.

Krajina so siedmimi miliónmi obyvateľov zatiaľ podala prvú dávku 350.700 ľuďom a v očkovaní je najhorším štátom v Európskej únii.

Cyprus, členský štát EÚ, tiež prostredníctvom ministerstva zdravotníctva ohlásil, že v piatok obnoví očkovanie vakcínou od AstraZenecy.
      Cyperské úrady dočasne prestali podávať očkovaciu látku od AstraZenecy 15. marca a čakali na posúdenie bezpečnosti vakcíny Európskou agentúrou pre lieky.
      EMA vo štvrtok oznámila, že podľa jej zistenia výhody vakcíny stále prevažujú nad jej rizikami. Taký je záver jej vyšetrovania prípadov, keď sa u ľudí zaočkovaných vakcínou od AstraZenecy vytvorili krvné zrazeniny, ktoré viedli aj k úmrtiam. Následkom toho okolo desať krajín pred časom pozastavilo používanie vakcíny.

- Reklama -