Lintner: Je súčasná kríza politický obchod?

0
Ľubomír Lintner (Autor: Archív ĽL)

Osobne by som to bral ako podpásovku, ako komentátor za politický obchod, ktorý prerazil dno v slovenskej politike – reaguje na najčastejšie informácie o možnom vývoji na politickej scéne komentátor Ľubomír Lintner. Čo píše na sociálnej sieti?

“Čoraz výraznejšie sa objavujú mediálne informácie, že scenár aktuálnej politickej krízy bude mať záver, podľa ktorého si I. Matovič a strana Za ľudí počkajú, kým R. Sulík a ďalší dvaja ministri za SaS dajú demisiu, celá strana oznámi odchod z koalície a potom rezignuje predseda vlády. Následne vznikne vláda v trojkoalícii bez SaS. Ako volič Za ľudí to budem považovať za politickú podpásovku voči SaS. Ako komentátor politického diania to budem považovať za politický obchod, ktorý opätovne rozšíri obzory, či sa dá ešte preraziť predchádzajúce dno v slovenskej politike. Svedkami politického kalkulu od strán Most-Híd a Sieť sme boli aj po voľbách v roku 2016. Vznikla koalícia, ktorú pred voľbami nepredpokladal nikto a aj po oznámení výsledkov volieb s ňou nikto nepočítal. Vznikla,” spomína Lintner.

Ak sa v Za ľudí reálne diskutuje o možnosti zostať v trojkoalícii bez SaS, treba k tomu podľa komentátora pridať niekoľko poznámok. “Predovšetkým treba pripomenúť fakt, že aktuálnu politickú krízu v podstate odštartoval principliálny postoj V. Remišovej a strany Za ľudí k úvahám zmluvne dohodnúť a doviezť neregistrovanú vakcínu Sputnik V Európskou liekovou agentúrou. „Nie sme tu pokusné králiky,” konštatovala šéfka Za ľudí 18. februára pred rokovaním vlády, na ktorom potom zablokovala nákup ruskej vakcíny.

Následný svojvoľný postup premiéra I. Matoviča, ktorý bez poverenia vládou dohodu s ruskou stranou dokončil, poveril ministra obrany, aby do Moskvy poslal rezortné lietadlo, následne na letisku v Košiciach osobne asistoval pri prílete lietadla s neregistrovanou vakcínou, označila V. Remišová ako sklamanie. “Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,” skonštatovala.

Poslanec Za ľudí a predseda Výboru pre európske záležitosti T. Valášek zaujal vtedy jednoznačný postoj. Rezignoval na svoj parlamentný post a rozhodol sa odísť z koalície, v ktorej je na čele vlády I. Matovič. V následnej koaličnej kríze sa Za ľudí a SaS stali prirodzenými spojencami. V rokovaniach sa zrodila dohoda, o ktorej výsledkoch sa verejnosť veľa nedozvedela, lebo predsedá vlády podľa dvoch koaličných partnerov spôsobom, akým oznamoval odchod ministra zdravotníctva M. Krajčího, porušil podmienky dohody,” sumarizuje Lintner dianie.

Ďalej Lintner pripomína, že od začiatku tejto koalície považoval SaS a Za ľudí za prirodzených politických spojencov, oproti mocenskému bloku Matoviča a Kollára. Vajatavé postoje SaS a Za ľudí k zistenému plagiátorstvu diplomoviek obidvoch ústavných činiteľov síce Lintner považoval za kus odtrhnutej morálky politiky, ale bral to ako obeť na oltár snahy o zmeny štýlu politiky.

“Ak na konci reťazca udalosti, v ktorých bol spušťacím mechanizmom práve postoj V. Remišovej blokovať dovoz neregistrovanej ruskej vakcíny a pokračovaním následná svojvôľa premiéra konať bez poverenia vládou, čo sa ešte pre negatívne hodnotenie zvýraznilo informáciami o neuplatnení opcie na dodávky vakcín PfizerBiontech v čase rokovania s ruskou stranou, má byť vyautovanie SaS s pomocou kalkulu Za ľudí (vyčkávanie krokov SaS nič iné nedokazuje), tak to sa inak ako politická podpásovka nazvať nedá. A označovanie R. Sulíka ústami V. Remišovej za kamikadze je v kontexte postupných udalostí iba krycím manévrom.

Pripomínam. Aktuálnu politickú krízu odštartoval principiálny postoj V. Remišovej a strany Za ľudí k neregistrovanej ruskej vakcíne Sputnik V. Ak sa udalosti budú vyvíjať v zmysle medializovaných informácii o vzniku vlády bez I. Matoviča, ale tiež bez SaS, tak ako volič Za ľudí to označujem za hrubý podraz. Na druhej strane ako pre komentátora politickeho diania to bude znamenať poznatok, kam až môže zájsť politický kalkul v priestore medzi Tatrami a Dunajom, ako sa s tým vyrovnajú poslanci Za ľudí, ktorí ešte v klube zostali, a ako to prijme verejnosť,” vyhlásil v komentári na sociálnej sieti Lintner.

- Reklama -