Libanon: Prezident vyzval premiéra, aby zostavil vládu alebo odstúpil

0
Libanonský premiér Harírí (Foto: TASR/AP)

Libanonský prezident Michel Aún v stredu vyzval designovaného premiéra Saada Harírího, aby “rýchlo” zostavil vládu alebo odstúpil, pretože ekonomická kríza v krajine sa prehlbuje, informovala agentúra AFP.

“Pozývam ho do prezidentského paláca v meste Baabdá, aby po dohode so mnou okamžite zostavil vládu,” uviedol prezident v televíznom prejave.

“Ak však nie je schopný zostaviť a viesť vládu národnej záchrany, ktorá bude čeliť nebezpečnej situácii v krajine, nezostáva mu nič iné, ako dať priestor iným, ktorí sú schopní túto úlohu vykonať… Úprimne vyzývam dezignovaného predsedu vlády, aby si rýchlo vybral jednu z týchto dvoch možností,” uviedol Aún.

Hlboko rozdelená politická elita v Libanone sa nedokázala dohodnúť na novom kabinete od masívnej explózie v bejrútskom prístave v auguste minulého roka. O život vtedy prišlo viac ako 200 ľudí. Tragédia viedla k rezignácii vlády.

Trojnásobný premiér Harírí dostal v októbri za úlohu zostaviť vládu, proces však naťahuje nekonečné dohadovanie medzi hlavnými vládnucimi stranami.

Libanon stojí na pokraji najhoršej hospodárskej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975 – 1990. Oficiálny kurz dolára je od roku 1997 stanovený na 1507 libanonských libier za dolár, na čiernom trhu však hodnota libanonskej meny padla takmer o 90 percent. V stredu sa dolár menil za približne 14.000 libier.

Nesúhlas s obrovským nárastom cien základných potravín stál aj za rýchlym útokom protestujúcich, ktorí v stredu zaútočili na ministerstvo hospodárstva.

- Reklama -