Podľa advokátky Mišíkovej nie je dôvod na väzbu V. Pčolinského

0
Obvinený riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v nedeľu 14. marca 2021. Foto: TASR

Advokátka obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského – Eva Mišíková bude argumentovať pred sudcom pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS, tak aby jej klient bol prepustený.

Zároveň, aby nebolo vyhovené návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby bol Vladimír Pčolinský stíhaný väzobne. „Návrh na vzatie do väzby, mi bol doručený v sobotu (13. 3.) niekedy pred 21.00 hodinou večer. Už som nemala možnosť uskutočniť právnu poradu s klientom. Idem tam s tým, aby bol môj klient prepustený. Je tam návrh na kolúzny dôvod väzby. Vzhľadom na osoby, ktoré vypovedajú, tak jednoducho nie je tu ten dôvod väzby. Len musím s klientom hovoriť,” povedala obhajkyňa krátko pred vstupom do budovy ŠTS.

Ako ďalej zdôraznila, vyšetrovateľ odmietol poskytnúť alebo uplatniť právo obhajoby o nazretie do spisu bez toho, že by to odôvodnil. Rovnako jej neboli predložené zápisnice svedkov, ktorých vo veci vypočuli a ktorí majú byť aktérmi tohto skutku – bývalého námestníka SIS Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa. „Keď som požiadala aby mi boli predložené aspoň tieto zápisnice aby sme sa mohli aspoň pripraviť, tak mi to odmietli bezdôvodne,” dodala Mišíková.

Vladimíra Pčolinského eskortovali na ŠTS v Pezinku krátko pred 9.30 hodinou. Následne sa od 10.00 hodiny začal neverejný výsluch pred sudcom pre prípravné konanie Jánom Buvalom. Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa SIS z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11. 3.) v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára v sume 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

- Reklama -