ÚŠP apeluje na politikov: Zdržte sa verejných vyjadrení k orgánom činným v trestnom konaní

0
Foto: TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyzýva verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Takéto vyjadrenia potom zbytočne vytvárajú tlak ako na orgány činné v trestnom konaní, tak aj na súd a pôsobia kontraproduktívne,” reagovala hovorkyňa. „Pokiaľ sa v tejto súvislosti spomína prípad ‘gorila’, tak vôbec nejde o priliehavé prirovnanie, pričom práve aj v tejto kauze bol pri problematike mlčanlivosti zaznamenaný sporný postup SIS,” priblížila Tökölyová.

Výzvu orgánom v sobotu (13. 3.) adresoval predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Žiadal, aby sa nezdržiaval proces v prípade zadržania a obvinenia riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je nominantom Sme rodina. Kollárov stranícky kolega minister práce Milan Krajniak doplnil, že dôsledne žiadajú, aby sa prípad čo najrýchlejšie preveril “bez zametania pod koberec”. Krajniak tiež hovoril o tom, že v minulosti v kauzách Lexa a Gorila, ktoré súviseli s SIS, žiadali orgány činné v trestnom konaní o zbavenie mlčanlivosti svedkov aj obvinených. Nerozumie, prečo pri Pčolinskom prípade nežiadali orgány o zbavenie mlčanlivosti.

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11. 3.). Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára v sume 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) bude rozhodovať o návrhu prokurátora ÚŠP väzobne stíhať obvineného riaditeľa SIS v nedeľu.

- Reklama -