Blaha čaká ďalšie vládne krízy. Podľa Krúpu žiadať výmenu premiéra nie je strategické

0
Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. Foto: TASR

Odstúpenie Mareka Krajčího (OĽANO) z postu ministra zdravotníctva vníma poslanec Národnej rady SR za OĽANO Juraj Krúpa ako sebareflexiu, naplnili sa podľa neho požiadavky SaS a Za ľudí. Skonštatoval to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Verí, že po víkende sa situácia upokojí a štvorkoalícia bude pokračovať. Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa obáva, že “krízy” sa budú opakovať. Kritizuje, že v čase, keď treba zjednotiť krajinu, nie je zjednotená koalícia.

Krúpa sa zároveň v relácii ospravedlnil za problémy v súvislosti s prihlasovaním na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, považuje to za zlyhanie.

Krajčí nastúpil podľa Krúpu do funkcie ministra v najhoršej možnej situácii, bojoval s pandémiou. Pandemická situácia sa podľa Krúpu začína zlepšovať, a v tom momente musel odstúpiť. „Nebolo to vnímané ako úplne fér. Na druhej strane berieme to úplne pragmaticky, prebehla určitá sebareflexia,” vyhlásil s tým, že Krajčí prebral politickú zodpovednosť. Tvrdí, že demisiou ministra splnili požiadavku menších koaličných strán. „Pokiaľ viem, žiadne ďalšie zásadnejšie požiadavky neboli,” dodal.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). Foto: TASR

Blaha si nevie predstaviť, čo prinesie pondelková (15. 3.) tlačová konferencia SaS. Premiér Igor Matovič (OĽANO) podľa neho opäť urazil SaS a Za ľudí. Obáva sa, že o ďalší týždeň príde ďalšia kríza, a takto to bude pokračovať. Potrebujeme podľa neho vyslať signál, že sa vieme zjednotiť. „Nie je možné, aby sa nám v priamom prenose rozkladala vláda, aby tu bol chaos,” doplnil.

Krúpa nepozná detaily dohody koalície, preto nevedel povedať, čo mohla SaS vnímať ako jej porušenie. Tlačová konferencia predstaviteľov OĽANO bola podľa neho obsahovo v poriadku. „Možno to emočne niekto vnímal inak,” doplnil. Krúpa nevie meno nového ministra, je to podľa neho vec diskusie, dúfa, že sa to vyrieši čo najskôr. Hádky v koalícii sú podľa neho obojstranné. Podmieňovať zotrvanie v koalícii komunikáciou Matoviča sa mu nezdá strategické.

Poslanec za OĽANO, ktorý je aj šéfom parlamentného brannobezpečnostného výboru, nechcel komentovať zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie. Akceptuje vyjadrenia predstaviteľov Sme rodina, ktorí stoja za svojím nominantom a sú podľa neho presvedčení o jeho nevine. Blaha považuje zadržanie za škandál. Ide podľa neho o veľké poškodenie mena SR. Pýta sa, aký signál tým vysielame zahraničným partnerom.

- Reklama -