Nissan stavil na aerodynamiku modelu

0
Nissan Ariya má byť najaerodynamickejším modelom spoločnosti. Foto: netcarshow.com

V roku 2007 sa spoločnosť Nissan rozhodla zamerať svoj vývoj a produkciu na nový automobilový segment – elektrické vozidlá. Ich model Leaf sa stal najpredávanejším elektromobilom na svete.

O účinnosti elektrického pohonu a hlavne zvýšenie dojazdu týchto vozidiel rozhoduje aj najefektívnejšia aerodynamika. Nissan predstavuje najaerodynamickejší crossover Ariya s koeficientom odporu vzduchu Cd 0,297.

Rozhodujúca je karoséria

Karoséria s koeficientom odporom vzduchu Cd 0,297. Foto: netcarshow.com

Od presne tvarovaných línií karosérie po strategicky rozmiestnené vzduchové kanály sa predpokladá, že pokroková aerodynamika modelu Ariya zvýši výkonnosť jej elektrického pohonu na veľké vzdialenosti. Všetky tieto snahy povedú k očakávanému zvýšeniu dojazdu, ktorý bude oficiálne stanovený po homologizácii ešte v tomto roku. Každý prvok tvaru karosérie modelu Ariya bol mikroskopicky upravený inžinierskymi tímami v spoločnosti Nissan Technical Center Europe vo Veľkej Británii.

Zadná časť vozidla, ako aj celá karoséria je výsledkom globálnej spolupráce. Foto: netcarshow.com

Nová definícia účinnosti

Plochá podlaha modelu Ariya poskytuje stabilnú jazdu, zatiaľ čo aerodynamický inteligentný štít smerujúci dopredu a čisté línie karosérie znižujú odpor. Aerodynamika elektrických vozidiel priamo súvisí s tým, ako efektívne sa vozidlo pohybuje – menší odpor a lepšia stabilita umožňujú zákazníkovi jazdiť na dlhšie vzdialenosti pred dobíjaním. Pokročilý elektrický coupé crossover, ktorý zákazníkom ponúka novú úroveň dojazdu, je pripravený pre vodičov zajtrajška a predstavuje začiatok novej éry elektrických vozidiel Nissan.

Výsledok globálnej spolupráce

Interiér vozidla je moderný a pohodlný s prvkami prémiového segmentu. Foto: netcarshow.com

Nissan Ariya je výsledkom skutočne globálneho úsilia. Vývojári spoločne  pracovali na tom, aby výrobca s modelom Ariya priniesol nové kreatívne aerodynamické prvky, ktoré – v kombinácii so silným výkonom, prepojenými technológiami a revolučným novým dizajnom EV – nepochybne splní očakávania zákazníkov. Skúsenosti vývojárov a technikov spoločnosti Nissan s bohatými skúsenosťami získanými z predchádzajúcich elektrických modelov dáva záruku, že predpoklady sa aj naplnia.

- Reklama -