Bratislava má nočného primátora

0
Ilustračná snímka. Foto: Polícia Bratislava

Mesto Bratislava má nočného primátora, ktorého úlohou je riešiť a koordinovať nočný život v hlavnom meste. Túto funkciu zastáva Martin Královič, ktorý nastúpil v polovici októbra minulého roka ako poradca bratislavského primátora pre bezpečnosť. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Úlohou nočného primátora je podľa magistrátu zlaďovať potreby a požiadavky rezidentov, návštevníkov (domácich i turistov), bezpečnostných zložiek i prevádzkovateľov podnikov a ich personálu. Motiváciou hlavného mesta je mať čo najviac kvalitných podnikov s certifikátom dobrého podniku.

„Základné pravidlo prístupu k bezpečnosti je, že nie je možné mať policajta na každej ulici, preto pracujeme na tom, aby aj samotné podniky boli integrovanou súčasťou bezpečnosti,” spresnila Rajčanová. Ideálny stav podľa bratislavskej samosprávy je, že ľudia sa môžu zabávať a zároveň bude zabezpečený dostatočný pokoj v uliciach.

Nočný primátor intenzívne rieši aj rozvoj bratislavskej mestskej polície, ktorá je podľa magistrátu kľúčovým aktérom v nočnom živote rovnako ako v agende bezpečnosti mesta. „Svoju činnosť zameriava na lepšie tréningy a školenia pre mestských policajtov, zlepšenie operačného riadenia hliadok,” poznamenala Rajčanová.

Bratislava by v najbližších mesiacoch chcela spustiť centrálne operačné stredisko mestskej polície, ako aj zabezpečenie lepšej komunikácie mestskej a štátnej polície medzi sebou.

- Reklama -