Afganistan: Výbuch bomby si vyžiadal zatiaľ osem mŕtvych

0
Príslušníci bezpečnostných zložiek prehľadávajú miesto piatkového bombového útoku, ku ktorému došlo v západoafganskej provincii Herát v sobotu 13. marca 2021. Výbuch silnej bombovej nálože si vyžiadal najmenej osem mŕtvych a 47 zranených. Foto: TASR/AP

Výbuch silnej bombovej nálože, ku ktorému došlo v piatok večer v západoafganskej provincii Herát, si vyžiadal najmenej osem mŕtvych a 47 zranených. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady a lekárov.

Mohutná explózia bomby uloženej v aute zničila aj 14 okolitých domov, pod troskami ktorých zostali uväznení ľudia. Počet obetí zrejme ešte porastie, pretože viacerí zo zranených sú v kritickom stave.

Väčšinu mŕtvych a zranených tvoria civilisti vrátane žien a detí. O život prišiel jeden príslušník afganských bezpečnostných síl a 11 utrpeli zranenia.

K zodpovednosti za útok, ku ktorému došlo v blízkosti policajnej stanice, sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Len niekoľko hodín po výbuchu v Heráte Bezpečnostná rada OSN na tlačovom brífingu v New Yorku odsúdila “znepokojujúci” nárast útokov v Afganistane, ktorých terčom sa stávajú civilisti vrátane štátnych zamestnancov, sudcov, novinárov, aktivistov, zdravotníkov, humanitárnych pracovníkov, a tiež príslušníci etnických a náboženských menšín.

K mnohým z týchto útokov a cielenému zabíjaniu sa hlási extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Násilie v Afganistane vzrástlo, odkedy vláda začala s Talibanom vlani v septembri viaznuce mierové rokovania. Podľa západných bezpečnostných predstaviteľov si vzbúrenci, ktorí ovládajú veľké časti vidieckych oblastí krajiny, začali posilňovať aj pozície okolo väčších miest.

V súvislosti s nárastom násilia sa Taliban a afganská vláda navzájom obviňujú zo sabotovania úsilia o mierovú dohodu, ktorá by mala ukončiť dlhoročný konflikt v Afganistane.

- Reklama -