Francúzskeho ministra vnútra vypočúvali na súde v kauze znásilnenia z roku 2009

0
francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin (Foto: TASR/AP)

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin predstúpil v piatok pred súd v Paríži, aby sa tam podrobil vypočúvaniu po boku ženy, ktorá tvrdí, že ju pred viac ako desiatimi rokmi znásilnil. Darmanin toto obvinenie odmieta, informovala agentúra AFP.

Sophie Pattersonová-Spatzová súčasne Darmanina obviňuje aj zo sexuálneho obťažovania a zneužívania moci. Hovorí, že ním bola znásilnená v roku 2009 po tom, čo ho požiadala o pomoc pri vymazaní záznamu v trestnom registri. V tom čase bol Darmanin právnym poradcom Zväzu za ľudové hnutie (UMP), predchodcu terajšej pravicovej strany Republikáni (LR).

Táto kauza bola pritom v roku 2018 odložená. Stalo sa tak na základe stanoviska prokuratúry, ktorá uviedla, že predbežné vyšetrovanie nepreukázalo “absenciu súhlasu” s pohlavným stykom, ani to, že uskutočnil “pod nátlakom, vyhrážkami alebo s použitím inej formy násilia”.

Pattersonovej-Spatzovej sa však vlani v júni podarilo kauzu opätovne otvoriť, okrem iného aj vďaka tomu, že doteraz nikdy nemala možnosť konfrontovať Darmanina v prítomnosti sudcu.

Vlani v decembri bol Darmanin v tejto kauze vypočutý ako svedok, zatiaľ však nebol obvinený. Vždy sa bránil tvrdením, že šlo o “konsenzuálny pohlavný styk” iniciovaný údajnou obeťou znásilnenia. Ženu – naopak – zažaloval za ohováranie.

Keď sa Darmanin vlani v júli stal ministrom vnútra, viaceré organizácie bojujúce za ochranu práv žien vo Francúzsku boli pobúrené jeho vymenovaním do vládnej funkcie.

Darmanin sa stal v čase hnutia #MeToo najvyššie postaveným francúzskym štátnym úradníkom obvineným zo sexuálneho obťažovania.

- Reklama -