Prezidentka prijala Krajčího demisiu, ministerstvo povedie dočasne Heger

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) podáva demisiu prezidentke SR Zuzane Čaputovej v Prezidenstom paláci v Bratislave 12. marca 2021. (Foto: TASR)

Končiaci minister zdravotníctva Marek Krajčí odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej svoju demisiu. Prezidentka dočasne poverila vedením rezortu zdravotníctva ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

„Dôverujem tomu, že rozhodnutia, ktoré ste prijímali, boli uvedené dobrými úmyslami. Žiaľ, niekedy ani toto neprináša také výsledky, aké by sme si priali,“ povedala prezidentka. „Faktom je, že sa vám nepodarilo vaše kľúčové odporúčania presadiť,“ povedala Krajčímu s tým, že ho nepodržali ani najbližší kolegovia.

Krajčí oznámil svoj koniec vo funkcii vo štvrtok (11. 3.) s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Premiér Igor Matovič (OĽANO) pôvodne avizoval, že z funkcie odíde postupne. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. Meno nového ministra ešte nepovedali.

Vládna koalícia dohodu o svojom ďalšom fungovaní napokon neoznámila, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík vo štvrtok napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila. Po neskoršej Matovičovej tlačovej konferencii o postupnom odchode Krajčího sa situácia zmenila, Sulík ohlásil ďalšie rokovania.

Krajčí následne v piatok ráno oznámil, že končí hneď, aby nebol ďalšou zámienkou na povalenie vlády. Sulík v piatok povedal, že Matovič svojím vystúpením zrušil dohodu a SaS svoj ďalší postup oznámi v pondelok 15. marca.

Vládna kríza prepukla po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá nie je v EÚ zatiaľ registrovaná. Napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády.

-red,TASR

- Reklama -