Thajsko odkladá očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca

0
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, na ktorej je napísané meno thajského premiéra Prajuta Čanóčcháu v nemocnici v Bangkoku 12. marca 2021. Prajut Čanóčchá a jeho členovia kabinetu zrušili plánované očkovanie vakcínou AstraZeneca. Reagovali tak na kroky viacerých európskych štátov, ktoré pozastavili jej použitie pre obavy z toho, že by mohla spôsobovať krvné zrazeniny. (Foto: TASR/AP)

Thajsko odložilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo k takémuto kroku pre obavy z krvných zrazenín pristúpilo niekoľko európskych krajín, oznámili v piatok tamojšie úrady zdravotníctva. Informovala o tom agentúra AFP.

Kráľovstvo malo začať s očkovaním v piatok, prvým zaočkovaným mal byť premiér Prajut Čanóčchá.

“Vakcína musí byť pre Thajčanov bezpečná, nemusíme sa ponáhľať,” povedal na tlačovej konferencii poradca výboru pre vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Pijasakol Sakolsatajátchón. “Hoci je vakcína od spoločnosti AstraZeneca kvalitná, niektoré krajiny sa rozhodli počkať. Urobíme to isté.”

Tento krok prichádza po tom, čo Dánsko, Nórsko a Island deň predtým pozastavili používanie tejto vakcíny. Rakúsko stiahlo z obehu výrobnú šaržu vakcíny po tom, čo niekoľko dní po očkovaní zomrela 49-ročná zdravotná sestra na “vážne problémy so zrážaním krvi”.

Stále však neexistuje preukázaná súvislosť medzi vakcínou a vedľajšími účinkami vo forme krvných zrazenín. Dánsko zdôraznilo, že jeho postup je iba preventívny, pretože podrobnejšie skúma riziká.

“Počkáme si na závery Dánska a Rakúska, na dôkazy, či to spôsobila vakcína, a ak áno, či iba táto konkrétna šarža,” povedal virológ Jong Pchúvónvan a dodal, že šarža, ktorú Thajsko dostalo, bola vyrobená v Ázii.

Thajsko dosiaľ zaznamenalo 26.000 prípadov nákazy koronavírusom a 85 súvisiacich úmrtí. Od minulého mesiaca očkuje čínskou vakcínou od firmy Sinovac, ako prví boli zaočkovaní zdravotníci.

- Reklama -