Tržby boli v januári 2021 medziročne nižšie vo všetkých odvetviach

0
Foto: PhotoMIX-Company, Pixabay

Tržby pod vplyvom pandémie ochorenia COVID-19 boli v januári 2021 medziročne nižšie vo všetkých odvetviach, najviac v stavebníctve a v trhových službách. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemysel zaznamenal v januári 2021 medziročné zníženie tržieb o 6,2 %. Vo vybraných trhových službách sa prepad tržieb dostal na úroveň prvej vlny pandémie, v stavebníctve ju dokonca prekonal. Mierne nižšie boli aj tržby v doprave a skladovaní a v sektore informácie a komunikácia (IaK).

Tržby priemyslu počas prvého mesiaca v roku ovplyvnili najmä medziročne nižšie výsledky vo výrobe dopravných prostriedkov o 8,4 %, ktoré v predchádzajúcich šiestich mesiacoch neklesli pod úroveň minulého roka. K celkovému poklesu prispelo aj zníženie v dodávke elektriny a plynu o 15,3 %, ktoré prekonalo aj pokles z obdobia prvej vlny pandémie.

Pokles tržieb v stavebníctve sa zvýšil opäť na dvojcifernú hodnotu, prekročil 20 % a dosiahol rekordnú mieru poklesu rovnako ako v októbri minulého roka.

Výrazne klesli tržby vo vybraných trhových službách o 14,3 %, pokles bol najväčší od mája 2020. Prepadli hlavne tržby v činnostiach cestovných kancelárií a agentúr, ktoré dosiahli len štvrtinu objemu z januára 2020 a po výrazných rastoch v druhej polovici roka 2020 klesli aj tržby v herniach a stávkových kanceláriách.

Znížili sa aj tržby v doprave a skladovaní o 2,6 %. Spomalenie poklesu tržieb zaznamenal jedine sektor IaK na úroveň 2,1 %.

Tržby v januári 2021 oproti decembru 2020 rástli len v informáciách a komunikácii o 5 % a v priemysle o 2,3 %. Najviac sa znížili vo vybraných trhových službách o 8,4 %, pokles bol aj v doprave a skladovaní o 2,1 % a v stavebníctve o 1,9 %.

- Reklama -