Marček: Poskytol som stranu dvojnásobnému exprezidentovi, aj predsedovi parlamentu… teraz cítim úspech v hnutí Republika

0
Peter Marček

“Tu nejde o peniaze. Strany nepredávam. Ani túto stranu som nepredal. Chalani prišli za mnou, však sa poznáme z parlamentu,” hovorí pre ParlamentneListy.sk podnikateľ a bývalý poslanec NR SR za Sme rodina Peter Marček o tom, prečo poskytol jeho stranu Hlas ľudu odídencom od Kotlebu. A prečo si myslí, že má strana perspektívu?

Hnutie Republika, ktorého predsedom je europoslanec Milan Uhrík a členmi odídenci z ĽSNS,  vzniklo premenovaním politického  subjektu Hlas  ľudu, ktorý ste vy viedol. Až by som povedala, že sa nám opakuje história. Pán Marček, koľko máte strán? 

Asi 18 ich je ešte na sklade, želáte si liberálnu alebo konzervatívnu? (smiech) 

No, dajme žarty nabok, ale vy a poskytnutie vašej strany tu nie je prvý raz… Takto ste poskytli stranu pred voľbami Borisovi Kollárovi a dostal sa do parlamentu, aj s vami vtedy, podotýkam. Ešte predtým ste poskytli  stranu Ivanovi Gašparovičovi,  ktorý kandidoval na prezidenta.  Teraz sú to odídenci od Kotlebu… To by ste mohol mať ako biznis už, žartujem. Ale vážne, koľko to stojí,  ak strana  nechce  prácne zbierať podpisy a dohodne sa na spolupráci s niekým, kto  už stranu zaregistrovanú má? 

Ja to tiež beriem trošku s humorom. Keď som zakladal prvú  stranu, alebo teda bol som spoluzakladateľ s pánom Gašparovičom, tak z tej strany vznikol prezident, dokonca dvojnásobný. Do parlamentu sme sa síce nedostali, ale tá strana mala kopu starostov,  primátorov a ja neviem čo všetko možné, ale hlavne mala dvakrát prezidenta. Potom, keď som sa rozhodol spojiť s Borisom Kollárom a  vytvorili sme stranu Sme rodina, tak máme predsedu parlamentu, hoci nie som z toho nadšený, ale zase som mal prsty aj v predsedovi parlamentu. A hovorím do tretice všetko dobré a teraz urobíme hnutie Republika a možno z nej vyjde aj premiér, kto vie? 

Áno, ale  prezraďte, koľko to stojí, ak niekto potrebuje stranu a nemá čas, respektíve  ani priestor na vyzbieranie 10  000 podpisov, čo zákon na registráciu strany požaduje? 

Tu nejde o peniaze. Strany nepredávam. Ani túto stranu som nepredal. Chalani prišli za mnou, však sa poznáme z parlamentu, keď som tam ešte pôsobil, a že či by som im nemohol dať stranu, alebo či sa vieme nejako dohodnúť. A ja som im povedal tak ako kedysi Borisovi Kollárovi, stranu nepredávam, ale keď zafinancujete predvolebnú kampaň a ja dostanem miesto na kandidátke – povedal som nejaké číslo do desať – tak sa vieme dohodnúť. Takúto stranu táto krajina potrebuje, nemám s tým problém. Predsedom strany bude Milan Uhrík, predsa len je mladší, má skúsenosti z europarlamentu, považujem ho za korektného človeka a aj tá partia okolo neho je fajn.

Celkovo je tá partia zložená z ľudí zo strany, ktorú ako extrémistickú chceli mnohí zrušiť. Neobávate sa tejto extrémistickej nálepky?

Nemôže mať  nálepku.  Nie sme žiadne béčko Kotlebu. Mňa osobne žaloval Kotleba, keď  som povedal, že ĽSNS je  strana, ktorú financovali americkí jezuiti.  To bolo asi pred troma rokmi a podal na mňa trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Som musel aj vypovedať.Títo ľudia by tiež neodišli, keby boli spokojní s tým ako to v strane fungovalo. Takže ak by nás niekto takto označoval, nerobí správne a veľmi rýchlo ho presvedčíme,  že  to tak nie je.

A čo Milan Mazurek, odsúdený za rasistické výroky?

Mazurek sa veľmi zmenil, ja som vedľa Milana sedel dva roky a viem, že ten chalan je obrovský talent na politiku, uberá sa  správnym smerom,  považujem ho za jedného z najlepších rečníkov parlamentu.

Ono, Mazurek  bol  historicky najmladší poslanec  slovenského parlamentu.  Však mal  21 rokov,  keď vstúpil do parlamentu. On ešte nemá životné skúsenosti a bol ovplyvnený prostredím,  v  ktorom sa pohyboval  a to bolo prostredie Mariana Kotlebu a jeho ľudí. 

Takže vy tak týmto odídencom politicky tak veríte, až ste sa dohodli na podmienkach, za ktorých im stranu poskytnete?

Ja som si nejaké požiadavky dal, určite  som si povedal, aby som bol v prvej  desiatke. Veď za takou stranou je kopec roboty. Veď aj keď som zbieral podpisy na  stranu, čo sa volala Strana občanov Slovenska, pozdejšie Sme rodina, tak  som zaplnil celú športovú  halu, však som robil zápasenie, karate, hral som hokej za Slovan do seniorov, mám stovky, tisíce  kamarátov športovcov a tí všetci makali na tej strane – zháňali mi podpisy a zbieral som to takým tempom, že namiesto 10 000 podpisov potrebných na registráciu stranu, som mal o 30 000 podpisov viac. Ale to nebola sranda, zapojil som naozaj spústu kamarátov, to bola riadna robota.

Vidíte však evidentne voličský potenciál pre hnutie Republika, určené napríklad aj sklamaným voličom iných, pretože ich vláda, do ktorej dávali nádej, sklamala a opozíciu nechcú vidieť zas pri moci, tak, správne tomu rozumiem?

Poviem to takto: V správnom  čase sa na správnom mieste stretla skupina správnych ľudí, ktorá môže dokázať veľkú vec.

Vznikli sme práve včas. Táto vláda už nemá právo vládnuť, lebo vedie Slovensko do obrovskej smrtnosti,  pandémiu absolútne nezvláda a to nechcem hovoriť o mrhaní s prostriedkami a  vtiahnutí  Slovenska do obrovskej ekonomickej krízy. Osobne som si skoro 100 percentne istý, že akákoľvek nastúpi po Matovičovej, bude mať obrovské  problémy.

- Reklama -