Česko: Ľudia bez domova môžu karanténu stráviť v pražských luxusných hoteloch

0
Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste počas hmlistého rána v Prahe (Foto: TASR/AP)

Najmenej tri luxusné hotely v českej metropole Praha sa počas pandémie koronavírusu premenili na dočasné príbytky pre ľudí bez domova, ktorí sa vírusom sami nakazili, alebo nemajú kde inde stráviť povinnú karanténu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na pražské Centrum sociálnych služieb.

Projekt pomoci ľuďom bez domova počas pandémie koronavírusu v českej metropole spravuje tamojšie Centrum sociálnych služieb a je financované mestom Praha.

Jedným z takýchto miest je štvorhviezdičkový King Charles Boutique Residence hotel na úpätí pražského Vyšehradu, kde je momentálne ubytovaných 35 ľudí bez domova, spresňuje AFP.

V hoteli sa nachádza zhruba 60 lôžok a od spustenia programu sa tam vystriedalo asi 300 ľudí.

“Prijímame klientov s miernymi príznakmi covidu, pretože sme humanitárna služba, nie zdravotnícke zariadenie, takže tu nemáme lekára,” vysvetlila zástupkyňa riaditeľa pražského Centra sociálnych služieb Ludmila Tomešová. V prípade, že k nim príde pacient s ťažkým priebehom ochorenia, alebo sa mu počas pobytu v hoteli stav zhorší, je prevezený do nemocnice, priblížila.

Hotely, reštaurácie či väčšina obchodov sú v Česku už niekoľko mesiacov zatvorené. Ide o súčasť opatrení, ktoré tamojšia vláda prijala v snahe znížiť mieru nákazy koronavírusom.

Česká republika v roku 2019 zaregistrovala takmer 24.000 ľudí bez domova, vrátane 2600 detí, píše AFP. Najviac z nich sa nachádzalo v Prahe a na severovýchode krajiny, vyplýva z oficiálnych dát.

- Reklama -