Súčasťou novely zákona o štátnej službe bude aj zmena voľby policajného prezidenta

0
minister vnútra Roman Mikulec (Foto: TASR)

Novela zákona o štátnej službe má priniesť zmeny nevyhnutné pre realizáciu avizovanej koncepcie Policajného zboru aj úpravu menovania policajného prezidenta. V rámci medzirezortného pripomienkového konania (MPK) by sa s návrhmi zmien mohla verejnosť oboznámiť začiatkom leta. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

 V súčasnosti je podľa ministerstva návrh novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní a posudzuje sa na odbornej úrovni kompetentných útvarov ministerstva vnútra.

“Je to stále veľmi živý materiál, ktorým chceme legislatívne upraviť zmeny nevyhnutné pre realizáciu ohlasovanej koncepcie Policajného zboru. Súčasťou bude aj zmena právnej úpravy vymenúvania a odvolávania prezidenta PZ, tak ako sme sa k tomu zaviazali v programovom vyhlásení vlády,” skonštatovalo MV SR v stanovisku.

V pláne legislatívnych úloh na rok 2021, ktorý zatiaľ prešiel iba medzirezortným pripomienkovým konaním, sa spomína v rámci navrhovaných zmien aj zatraktívnenie služby policajtov cez nástroje ich odmeňovania a zavedenie nových požiadaviek na najvyššie riadiace funkcie.

- Reklama -