Súdna mapa má 460 pripomienok

0
Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti (Foto: TASR)

K návrhu novej súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných. Návrh pripomienkovali aj tri ministerstvá. Vyplýva to z informácií zverejnených na portáli Slov-lex. Lehota na pripomienkovanie zákona o sídlach a obvodoch súdov uplynula 28. februára.

Nesúhlas s novou súdnou mapou vyslovilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. “Zrušenie Krajského súdu v Bratislave nijako neprispeje ani k špecializácii sudcov, nakoľko na tomto súde špecializácia sudcov existuje aj v súčasnosti,” zdôraznil envirorezort. Za nelogické považuje aj to, aby v Bratislave nesídlil správny súd. Kritizuje aj spájanie Okresného súdu Bratislava I do navrhovaného mestského súdu. Dosiahnutie cieľov reformy by sa malo urobiť “skôr zrušením a spojením niektorých malých okresných súdov tak, aby bolo možné aj tu sudcov špecializovať na jednotlivé druhy agendy”.

Ministerstvo financií (MF) SR žiada, aby návrh zohľadňoval počty zamestnaneckých miest v schválenom rozpočte verejnej správy na roky 2021 až 2023. Riziká vidí aj v súvislosti s financovaním reformy. “Upozorňujeme, že v prípade, ak by niektoré z uvedených výdavkov neboli financované zo zdrojov EÚ, bude potrebné ich zabezpečiť v rámci limitov výdavkov kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR na príslušný rozpočtový rok,” spresnilo ministerstvo. Zároveň žiada upraviť doložku vplyvov, keďže “predložený materiál má negatívny, rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy z dôvodu navrhovaného zriadenia troch nových správnych súdov od 1. apríla 2022.”

Rezort vnútra požaduje vzhľadom na potrebu zabezpečenia úloh Policajného zboru viaceré zmeny v navrhovaných obvodoch súdov. Konkrétne zachovanie okresných súdov v Brezne, Revúcej, Topoľčanoch a Veľkom Krtíši. Upozorňuje, že reforma takmer vôbec nerieši otázku pôsobnosti prokuratúry na území SR.

Ministerstvo spravodlivosti SR avizovalo, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.

- Reklama -