Bývalý sudca Polka dostal za korupciu podmienečný trest

0
Na snímke eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku (vľavo) na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v stredu 3. marca 2021. Pavol Polka bol v akcii Plevel obvinený zo zločinu prijímania úplatku. (Foto: TASR)

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka, obžalovaný z korupčnej trestnej činnosti, dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov. Rozhodol o tom v stredu Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý schválil dohodu o vine a treste medzi exsudcom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Musí zaplatiť aj finančný trest 150.000 eur, ak tak neurobí, odsedí si tri roky. Rozsudok je právoplatný.

Polka priznal vinu a svoje konanie oľutoval. Ako v stredu uviedol, písomne sa ospravedlnil Súdnej rade SR, ministerke spravodlivosti i ďalším. Dodal, že je vo väzbe už šiesty mesiac, spolupracuje s políciou a podieľa sa na objasňovaní korupčnej trestnej činnosti v justícii. Páchateľov priamo usvedčuje v inej súvisiacej trestnej veci týkajúcej sa korupcie v justícii.

Podľa ÚŠP výška trestu zohľadňuje mieru spolupráce, ako aj výšku úplatkov preukázaných obvinenému v predmetnom konaní, ktoré je vymedzené skutkovými okolnosťami trestného stíhania.

Bývalého krajského sudcu Pavla Polku zadržali v septembri 2020 v rámci policajnej akcie Plevel. Obvinili ho z korupčnej trestnej činnosti. Do väzby jeho a ďalšie tri osoby zobral ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, a následne aj Najvyšší súd SR.

- Reklama -