Pozor, už platia sprísnené opatrenia: zákaz vychádzania po 20:00, zabezpečujte si FFP2 respirátory

0
Foto: TASR/AP

Katastrofálna situácia s ochorením covid-19 si vyžiadala prísnejšie pravidlá. Niektoré  platia od stredy 3. marca, iné od pondelka 8.marca, ďalšie od 15. marca.

Zákaz  vychádzania

Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa oddnes (3.3.2021) obmedzuje na čas od 5.00 do 20.00 h. Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Povinné respirátory FFP2

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Test v MHD sa podľa uznesenia vlády nevyžaduje. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško. 

Čas na nákupy pre dôchodcov

Hodiny určené pre seniorov ostávajú od  9:00  do 11:00. Dôchodcom je dôrazne odporúčané, aby nakupovali práve v tomto čase.  Vo vyhradených hodinách pre dôchodcov budú môcť nakupovať aj zdravotne postihnuté osoby a ich sprievod, na základe preukazu ZŤP a preukazu asistenta.

Cesta do práce

Pri ceste do práce sa ľudia budú musieť preukázať potvrdením od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.

Na cestu do práce je potrebný test. V čiernom a bordovom okrese test nemá byť starší ako 7 dní, v ružovom okrese 14 dní. Výnimku majú ľudia, ktorí prekonali covid pred nie viac ako tromi mesiacmi, alebo zaočkovaní, ktorí dostali obe dávky vakcíny a odvtedy uplynulo aspoň 14 dní.

Školy a škôlky

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená deťom zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl.

Pred vstupom do školy bude musieť rodič priniesť čestné prehlásenie, na ktorom prehlási, že obaja rodičia žiaka musia dochádzať do práce. Zároveň rodičia vyplnia čestné prehlásenie o bezinfekčnosti a preukážu sa aj negatívnym výsledkom testu. 

Ministerstvo školstva však ešte dáva riaditeľom možnosť, že do školy môžu prijať aj ostatné deti. Po zvážení epidemiologickej situácie v obci alebo podľa možností školy môžu do školy prísť aj deti, ktorých rodičia pracujú z domu. Musí to však povoliť riaditeľ.

Vychádzky do prírody

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. 

Seniori nad 65 rokov, ale aj ľudia na vozíčku smú ísť na zdravotnú vychádzku do kilometra od bydliska. Ale len do 20.00 hod. Môžu ísť aj v sprievode osoby zo spoločnej domácnosti. Túto výnimku majú aj ľudia, ktorým zdravotný stav alebo ochorenie neumožňuje ísť na test, alebo ľudia so stredne ťažkým alebo s ťažkým mentálnym postihnutím, ako aj aj ľudia so závažnou poruchou autistického spektra.

Výnimky pre covid pozitívnych

Pozitívne testovaní ľudia už nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. marca zrušiť hlavný hygienik SR.

Finančná motivácia

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe, sa zavedie COVID-príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrenie člena rodiny (OČR). Cieľom je tiež zintenzívniť náhodné fyzické kontroly dodržiavania karantény a zaviesť e-karanténu hneď, ako bude k dispozícii jej funkčná aplikácia.

- Reklama -