Vatikán obhajuje pápežovu cestu do Iraku aj napriek nárastu prípadov COVID-19

0
Páter Nazeer Dako umiestňuje poster vítajúci pápeža Františka a vatikánsku zástavu v kostole Sv. Jozefa počas príprav na pápežovu návštevu v Bagdade 2. marca 2021. Pápež František má v dňoch 5. až 8. marca navštíviť hlavné mesto Bagdad, mesto Mosul na severe krajiny, šiitske posvätné mesto Nadžaf a rovinu Ur spätú s pamiatkou Abraháma. (Foto: TASR/AP)

Vatikán obhajuje rozhodnutie pápeža Františka odcestovať v piatok na plánovanú návštevu Iraku aj napriek narastajúcemu počtu osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine a obavám v spojitosti s davmi ľudí, ktoré na pápeža čakajú. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Vatikán uviedol, že Irak zavádza preventívne opatrenia proti vírusu a zmienená cesta je “prejavom lásky k tejto zemi, jej ľuďom a jej kresťanom”.

Pápež František má v dňoch 5. až 8. marca navštíviť iracké hlavné mesto Bagdad, mesto Mosul na severe krajiny, šiitske posvätné mesto Nadžaf a rovinu Ur spätú s pamiatkou Abraháma. Na športovom štadióne v meste Arbíl plánuje odslúžiť omšu, na ktorej sa má zúčastniť 10.000 ľudí.

Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia.

Irak v poslednom období zaznamenal nárast denného počtu prípadov koronavírusu. Odborníci na infekčné choroby tvrdia, že pápežova cesta do krajiny s nedostatočným zdravotníckym systémom nie je dobrý nápad.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni na otázku, prečo sa cesta nemôže odložiť o niekoľko mesiacov, poznamenal, že Irak má prevažne mladú populáciu, počet prípadov nákazy bol v porovnaní s počtom obyvateľov nízky a pápežov program sa bude riadiť irackými pravidlami v oblasti ochrany zdravia. Medzi ne patrí obmedzenie počtu účastníkov a udržiavanie rozstupov.

- Reklama -