Nemecko začne v pondelok Česku posielať dávky vakcín, celkovo ich bude 15.000

0
Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste počas hmlistého rána v Prahe (Foto: TASR/AP)

Celkovo 15.000 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 začne v pondelok Nemecko posielať do susednej Českej republiky, ktorá zápasí s najvyššou mierou nákazy koronavírusom v celej Európskej únii, napísala v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Návrh pomôcť Česku presadzovali nemecké spolkové krajiny Sasko, Bavorsko a Durínsko. Presnú pomoc susednému Česku oznámila v nedeľu saská vláda.

Celkovo 10,7 milióna obyvateľov ČR žije v núdzovom stave, ktorý má pomôcť znížiť mieru nákazy koronavírusom. Drasticky je obmedzená sloboda pohybu a školy aj podniky sú zatvorené, píše DPA.

Núdzový stav má trvať do 28. marca a dodržiavanie nariadení má polícii pomôcť kontrolovať 5000 vojakov.

Zatiaľ v Česku podali okolo 644.321 dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Celá EÚ je frustrovaná z nedostatku očkovacích látok proti koronavírusu a český prezident Miloš Zeman v tejto súvislosti oznámil, že požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri zaobstaraní ruskej vakcíny Sputnik V.

Zeman v sobotu pre českú televíziu CNN Prima News uviedol, že so žiadosťou o pomoc sa obrátil priamo na Putina a že očakáva jej splnenie. Zároveň pripustil, že Sputnik V neschválil regulačný úrad EÚ (EMA) a ani príslušný úrad v jeho vlastnej krajine.

Český premiér Andrej Babiš však nedávno povedal, že súhlas Európskej agentúry pre lieky (EMA) s ruskou vakcínou je potrebný.

- Reklama -