Nedostatok čipov môže ešte zvýšiť extrémne sucho na Taiwane

0
Ilustračná fotografia. Foto: BMW

 Plány Taiwanu zvýšiť produkciu čipov, ktorých nedostatok zaznamenávajú najmä automobilky, môže ovplyvniť najväčšie sucho za posledné desaťročia. To vyvoláva obavy firiem, že už zlá situácia s dodávkou čipov sa ešte zhorší.

Pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej vlády vo svete nariadili reštriktívne opatrenia, výrazne zvýšila dopyt po laptopoch či herných konzolách. To zvýšilo dopyt po čipoch v tomto sektore, čo sa ukázalo ako problém, keď sa nečakane rýchlo zotavil dovtedy utlmený automobilový priemysel.

Ten začal evidovať problémy s dodávkami a automobilky po celom svete museli obmedziť produkciu. Začiatkom februára šéf americkej automobilky General Motors upozornil, že nedostatok čipov môže tohtoročný zisk firmy skresať o 2 miliardy USD (1,65 miliardy eur). Druhá z amerických automobiliek Ford zasa uviedla, že tento problém môže jej produkciu znížiť v 1. kvartáli o 20 %.

Americký prezident Joe Biden podpísal tento týždeň exekutívny príkaz, ktorý spustil 100-dňovú revíziu dodávateľských reťazcov pre štyri kritické produkty, medzi nimi čipy. Ďalšími sú veľkokapacitné batérie pre elektromobily, okrem toho prvky vzácnych zemín a farmaceutické výrobky. Cieľom je zabezpečiť zvýšenie americkej produkcie čipov.

V súčasnosti sa USA obrátili práve na Taiwan, aby pomohol s riešením nedostatku kritických komponentov pre automobilový priemysel. Taiwan, ktorý patrí k najväčším producentom čipov, prisľúbil USA, ale aj Nemecku a Japonsku pomoc zvýšením dodávok.

Teraz však krajina rieši nedostatok vody, ktorej sa pri výrobe čipov spotrebováva obrovské množstvo. Taiwanskí producenti, medzi nimi TSMC a United Microelectronics, uviedli, že na zabezpečenie dostatočného objemu vody budú musieť využiť cisterny. Firma TSMC informovala, že denne spotrebuje 156.000 ton vody, aj keď viac než 85 % z tohto množstva dokáže opätovne využiť.

Vláda v úsilí udržať dostatok vody pre kľúčový priemysel obmedzila v prvej fáze dodávky pre agrosektor, neskôr však ich už musela obmedziť aj pre firmy. Produkcia čipov potrebných na výrobu áut, notebookov, mobilných telefónov či herných konzol spotrebováva enormné množstvá vody, jej hladina vo vodných nádržiach v krajine však klesla na kritickú úroveň.

V minulosti Taiwan evidoval ročne v priemere tri tajfúny, ktoré ostrovu prinášajú potrebné dažde. V roku 2020 však Taiwan nezaznamenal ani jeden. Ako pre Nikkei Asia povedal Lai Čien-chsin z Agentúry pre vodné zdroje, už v júli minulého roka preto vláda začala prijímať opatrenia na zmiernenie dôsledkov očakávaného nedostatku vody, niekoľko mesiacov pred nástupom klasického obdobia sucha. Ako dodal, klimatické zmeny postupujú rýchlo a krajina musí byť pripravená na najhorší možný scenár.

- Reklama -