Pripravuje sa “desatoro” opatrení na zvládnutie pandémie?

0
Na Úrade vlády SR v Bratislave sa uskutočnil pracovný okrúhly stôl o ďalších krokoch a opatreniach, ktoré pomôžu zlepšiť epidemiologickú situáciu na Slovensku. Pozvanie prijali vedci a odborníci - epidemiológovia, infektológovia a analytici. Na snímke v pozadí zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO), premiér SR Igor Matovič (OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas 23. februára 2021 v Bratislave. FOTO TASR

Premiér  Igor Matovič si napokon po všetkým nedorozumeniach aj nevhodných slovách na adresu odborníkov, vedcov, analytikov, pozval ich zástupcov na vládu, aby mu poradili ako ďalej. Pandémia sa na Slovensku rozmohla do nevídaných a netušených rozmerov,  nemocnice  sú preplnené a už  sa na verejnosť dostali informácie, že sa v nich rozhoduje, kto je perspektívny pacient.

Ani po piatich dňoch rokovania s tímom odborníkov sa však  premiér nepostavil pred kamery, neurobil tlačovku, na ktorej by informoval o výsledkoch rokovania s „múdrosráčmi“ , ktorých tak láskavo prijal na pôde vlády SR.

Napriek dohode, že nik nebude informovať, kým sa nedohodne stratégia a budú s ňou súhlasiť všetci, sa  predsa len niektoré médiá pochválili s uniknutými informáciami.

Napokon aj  poslankyňa Zemanová zo SaS dnes v Sobotných dialógoch  naznačila, že by sa mal zaviesť zákaz nočného vychádzania od 20.00.

Hospodárske noviny, Denníkn priniesli  čiastočné informácie, ako by malo „Desatoro“  znieť.  

V prvom rade ide o mobilitu obyvateľstva, ktorá by sa mala znížiť na minimum. Zvažuje sa vraj aj možnosť zatvoriť fabriky, ale to až v tom prípade, ak by sa situácia ani koncom marca nezlepšovala.

Tí, ktorí musia cestovať v MHD a iných dopravných prostriedkoch, by mali mať povinnosť  nosiť respirátory. Tie by mal mať aj každý zákazník nakupujúci v  obchodných prevádzkach.

Ďalšou veľmi dôležitou súčasťou  je zlepšenie situácie v ambulantnej starostlivosti o nakazených, ktorí nie vždy majú dostatok informácií ani liekov, ktoré by im mali a mohli pomôcť. Všeobecní lekári zväčša ordinujú  cez telefón – ak sa pacient vôbec dovolá. Odporúčania zostať doma dva týždne, pri zhoršení situácie si zavolať  sanitku asi nie je to, čo človek  chce a potrebuje počuť od svojho lekára. Preto sa aj ľudia  dostávajú do nemocnice v stave, kedy už je choroba mimoriadne rozvinutá a pomoc je oveľa zložitejšia.

Keďže doteraz  zlyhávalo  najmä sledovanie, či pozitívni  občania dodržiavajú karanténu,  mal by sa zvýšiť počet kontrol, s ktorými by pomohla polícii aj mestská polícia a armáda.

V opatreniach sa hovorí aj o samotestoch pre žiakov a zamestnancov.

V neposlednom rade sa hovorí aj o komunikácii, ktorá doteraz dosť zlyhávala. Ako to  inak povedať? Neskoro ale predsa.  

Zatvorenie fabrík je najdiskutovanejší  bod zmien. Premiér sa vo svojom statuse v piatok vyjadril, že nik také sa nechystá, ale čo nebolo môže byť.

Situácia sa podľa posledných informácií nemení k lepšiemu.

Taktiež sa uvažuje o inom režime na hraniciach .

Návrhy neboli doposiaľ schválené ani o nich nik z odborníkov a vedcov na verejnosti nehovoril. Netrpezlivo čakáme.

- Reklama -