USA pri výročí vraždy Nemcova upozorňujú na netoleranciu slobody slova v Rusku

1
Nemcov zomrel násilnou smrťou koncom februára 2015 (Autor: TASR)

Spojené štáty sú “hlboko znepokojené” narastajúcou netoleranciou Ruska voči slobode slova a prejavu. V deň šiesteho výročia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova sa tak v sobotu vyjadril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorého citovala agentúra AFP.
     

 USA sú “naďalej hlboko znepokojené rastúcou netoleranciou ruskej vlády voči všetkým formám nezávislého prejavu,” vyjadril sa Blinken. Vo svojom vyhlásení zároveň opätovne zdôraznil “neochvejnú” podporu americkej vlády ochrane ľudských práv a slobôd.
    

  Šéf amerického rezortu diplomacie tiež označil Nemcova za muža, ktorý “zasvätil svoj život budovaniu slobodného a demokratického Ruska”. Zároveň však upozornil na to, že Rusi, ktorí sa otvorene vyslovia za obranu slobôd a demokracie, sú naďalej terčom útokov a atentátov.
    

  Výročie vraždy tohto hlasného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina si v sobotu v Moskve pripomenuli tisíce Rusov i diplomati západných krajín. Nadácia, ktorú po ňom pomenovali, medzitým ocenila uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného za jeho občiansku statočnosť.
   

   Pri provizórnom pamätníku na moste neďaleko Kremľa, kde Nemcova 27. februára 2015 smrteľne zasiahli štyri výstrely, kládol od rána kvety rad ľudí, ku ktorým sa pridali veľvyslanci USA, Británie či EÚ, približuje AFP.
   

   Vražda Nemcova stále vyvoláva otázky. Európska únia opakovane vyzvala Rusko, aby tento prípad ďalej objasňovalo. Súd v Moskve v roku 2017 odsúdil obžalovaného vraha a štyroch komplicov zo severokaukazskej oblasti na dlhé tresty odňatia slobody, s týmto procesom sa však neustále spájali pochybnosti.
   

   Rodina zavraždeného tvrdí, že po skutočných strojcoch činu ani nepátrali. Nemcov bol považovaný za liberálneho reformátora a v druhej polovici 90. rokov bol podpredsedom vlády. Neskôr sa stal lídrom ruskej opozície.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.